Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Vysoké školy sa búria proti novele zákona: Mandáty rektora a dekanov by mali byť neobmedzené

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - Študentská rada vysokých škôl (ŠRVŠ) a Rada vysokých škôl (RVŠ) nesúhlasia so zrušením časového obmedzenia mandátov rektorov a dekanov. Odmietajú novelu zákona o vysokých školách, ktorú schválil parlament na májovej schôdzi. Pripomenuli, že novela cez pozmeňujúce poslanecké návrhy zrušila časové obmedzenie trvania mandátov rektorov, prorektorov, dekanov a prodekanov verejnej vysokej školy.

Podľa nich ide o zásadnú zmenu oproti aktuálnemu stavu, pri ktorom bol mandát časovo obmedzený na dve po sebe nasledujúce funkčné obdobia. "Toto obmedzenie vrátil ešte pôvodný zákon o vysokých školách z roku 1990 ako prvok demokratizácie vysokoškolského prostredia. Od 1. júla 2019 bude môcť tá istá osoba kandidovať na funkciu rektora alebo dekana opakovane bez akéhokoľvek obmedzenia, čo vyvoláva obavy RVŠ a ŠRVŠ, najmä vzhľadom na fakt, že táto zmena vychádza z iniciatívy niektorých rektorov," uvádza sa v spoločnom vyhlásení, ktoré podpísali predseda RVŠ Martin Putala a predseda ŠRVŠ Bálint Lovász. 

Zároveň uviedli, že odmietajú takzvané prílepky k novelám zákonov v rámci legislatívneho procesu, ktoré sa myšlienkovo odlišujú od hlavného účelu novely. Podľa nich menia ustanovenia, ktoré sa pôvodnej novely zákona netýkajú. Týmto postupom bolo podľa ŠRVŠ a RVŠ znemožnené, aby sa k tejto zmene mohli vyjadriť nielen zo zákona vyplývajúce reprezentácie vysokých škôl, ale aj odborná a široká verejnosť.

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR uviedlo, že akceptuje rozhodnutie zákonodarného zboru, ktorý upravil podmienky opakovaného funkčného obdobia rektorov, dekanov, prorektorov a prodekanov. "Rektora verejnej vysokej školy naďalej volí akademický senát vysokej školy, ktorý je volený akademickou obcou. Ministerstvo vníma, že sektor vysokých škôl je uzavretý a stanovisko RVŠ a ŠRVŠ chápeme ako potvrdenie, že súčasné nastavenie nie je vhodné a vyžaduje si hlbšie zmeny, ako boli prijaté NR SR," povedal rezort školstva. 

Zároveň ministerstvo pripomenulo, že to, či niekto bude tri funkčné obdobia po sebe rektorom, prorektorom, dekanom alebo prodekanom, je stále na rozhodnutí akademickej obce. "Otvorenie možnosti opakovaného vymenovania prodekana, prorektora môže viesť k profesionalizácii týchto pozícií, keď nebudú zastávané ako dočasné, čo má potenciál skvalitniť a zefektívniť fungovanie inštitúcií. Súčasne to zamedzí obchádzaniu ustanovení zákona, ktoré sa pre toto obmedzenie viackrát stalo," dodal rezort školstva. 

Pôvodný návrh zákona predložený do NR SR obsahoval ustanovenia o možnosti vysokých škôl spájať sa a vytvárať konzorciá a bol riadne predložený do medzirezortného pripomienkového konania. Tento zámer podľa RVŠ a ŠRVŠ "smeroval ku skvalitneniu vysokého školstva."

Viac o téme: Vysoké školyNovela zákonaSlovenskoŠtudentská rada vysokých škôlRada vysokých škôl
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu