Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Prezident Kiska podpísal ďalšie zákony: Výsluhové dôchodky vojakov a policajtov sa zvýšia

Andrej Kiska Zobraziť galériu (5)
Andrej Kiska (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

BRATISLAVA - Výsluhové, ale aj vdovské či invalidné dôchodky policajtov a vojakov sa zvýšia. Prezident SR Andrej Kiska podpísal novelu zákona o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov. Nový model valorizácie dávok prinieslo ministerstvo vnútra.

Nový spôsob valorizácie je podľa ministerky vnútra Denisy Sakovej výhodnejší pre väčší počet poberateľov dávok výsluhového zabezpečenia. Výška zvýšenia sa bude podľa rezortu viazať na kombináciu princípov solidarity a zásluhovosti. Princíp zásluhovosti sa podľa Sakovej prejaví u tých poberateľov výsluhového dôchodku, ktorých služobný pomer trval viac ako 15 rokov.

Výsluhový dôchodok sa má podľa rezortu zvyšovať stanovenou pevnou sumou. Táto suma sa má vypočítať ako podiel dvoch percent z priemernej sumy starobného dôchodku vykázanej Sociálnou poisťovňou k 30. júnu v predchádzajúcom roku vyplácania a čísla 15, čo zodpovedá dobe trvania služobného pomeru, potrebnej na vznik nároku na výsluhový dôchodok. Následne sa suma vynásobí počtom rokov skutočného trvania pomeru.

Ministerka vnútra Denisa Saková
Zobraziť galériu (5)
Ministerka vnútra Denisa Saková  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Ministerstvo priblížilo, že napríklad v tomto roku by v prípade 15-ročného pracovného pomeru vychádzalo zvýšenie na deväť eur. Pokiaľ ide o pozostalostné dávky z výsluhového dôchodku, majú sa  zvyšovať pevnou sumou stanovenou dvoma percentami z priemernej sumy starobného dôchodku, vykázanej Sociálnou poisťovňou v predchádzajúcom roku vyplácania.

Návrh novely zákona tiež dopĺňa ustanovenia o lekárskej posudkovej činnosti. "V rámci kontroly bodového ohodnotenia služobného úrazu na účely náhrady za bolesť a náhrady za sťaženie spoločenského uplatnenia bolo umožnené vykonať aj prípadnú zmenu tohto bodového ohodnotenia," tvrdí rezort. Doplnenie ustanovení zákona o lekárskej posudkovej činnosti vychádza podľa neho z potrieb aplikačnej praxe.

Prezident dal zelenú konzorciám vysokých škôl

Vysoké školy budú môcť vytvárať konzorciá a takto užšie spolupracovať. Umožní im to novela zákona o vysokých školách z dielne poslancov Ľubomíra Petráka, Evy Smolíkovej a Pétera Vörösa, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska. Právna norma zároveň dáva študentom možnosť získať tzv. podnikové štipendiá.

Andrej Kiska
Zobraziť galériu (5)
Andrej Kiska  (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

Pre úpravu týkajúcu sa konzorcií sa predkladatelia rozhodli aj preto, že proces zlučovania vysokých škôl sa podľa nich nepreukázal ako efektívny. "V praxi sa zistili nielen ekonomické, ale najmä politické prekážky takéhoto procesu. Formy zmluvného združovania si nevyžadujú centrálne politické rozhodnutia a plne rešpektujú princípy všetkých zložiek akademickej autonómie," dodávajú poslanci.

Zákon počíta so zriadením registra konzorcií, ktorý má viesť ministerstvo školstva. Zapisovať sa doň má názov a sídlo konzorcia vysokých škôl, predmet jeho činnosti, orgány, prostredníctvom ktorých konzorcium vysokých škôl koná, a mená osôb vykonávajúcich ich pôsobnosť.

Ľubomír Petrák
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Právna norma tiež umožní študentom vysokých škôl získať tzv. podnikové štipendiá. "Vysoká škola môže uzatvoriť s podnikateľom zmluvu o štipendijnom programe na poskytovanie podnikových štipendií," uviedol Petrák. Ich účelom je podpora štúdia vo vybraných študijných programoch alebo motivácia k voľbe určitej témy záverečnej práce.

Štipendium má poskytovať podnikateľ, ale do procesu výberu študentov a posudzovania nárokov bude zapojená aj vysoká škola. Priemerná mesačná výška podnikového štipendia poskytnutá študentovi v jednom akademickom roku nesmie presiahnuť štvornásobok sumy životného minima jednej plnoletej fyzickej osoby.

Zákon, ktorý upraví systém posudzovania žiadostí o eurofondy

Dvojkolový systém výberu žiadostí o poskytnutie nenávratného finančného príspevku a ďalšie oblasti upraví návrh zákona z dielne Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu, ktorý vo štvrtok podpísal prezident SR Andrej Kiska. Proces výberu sa má zmeniť tak, aby obsah hodnotiacej správy nemal a nemohol mať vplyv na výsledok konania o žiadosti o nenávratný finančný príspevok.


Čítajte aj: Prezident Kiska podpísal novelu zákona o štátnych symboloch z dielne Most-Híd


Návrh reaguje na zistenia z auditov Európskej komisie. Tie si vyžadujú upraviť niektoré ustanovenia tak, aby bola garantovaná maximálna ochrana práv a právom chránených záujmov žiadateľov a potenciálnych žiadateľov o príspevok z európskych štrukturálnych a investičných fondov.

Právna norma sa zaoberá aj rozsahom práv žiadateľov pri uplatnení obrany voči každému negatívnemu rozhodnutiu, spresnením legislatívy v oblasti finančného riadenia, vytvorením priestoru na zníženie administratívnej záťaže žiadateľa v etape posudzovania projektových zámerov, zákon upravuje aj osobitosti programov cezhraničnej spolupráce či spracovanie osobných údajov.

Andrej Kiska
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Ľudovít Vaniher)

V súvislosti so znížením administratívnej záťaže je v návrhu príklad, že ak poskytovateľ, ktorý vyhlasuje výzvu a sám vydáva hodnotiacu správu, nie je potrebné, aby mu ju žiadateľ v rámci konania o žiadosti opäť predkladal, pretože ňou disponuje. Zužuje sa počet prípadov, keď nie je prípustné odvolanie voči rozhodnutiu o žiadosti o nenávratný finančný príspevok.

Pri dvojkolovom postupe nebude potrebné, aby žiadateľ v novom kole predkladal výsledok predchádzajúceho posudzovania. ÚPVII ďalej doplnil, že návrh zákona tiež umožní použitie systému ITMS2014+ pre Pôdohospodársku platobnú agentúru. Dôjde tak k ušetreniu finančných prostriedkov, ktoré mali byť použité na vývoj nového informačného systému. Komponenty a funkcionality ITMS2014+ zjednodušia administrovanie dotácií.

Viac o téme: PrezidentZákonyAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu