Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Hromadná bitka v parlamente: Poslanci sa pobili kvôli kontroverznému zákonu

Bitka v hongkongskom parlamente
Bitka v hongkongskom parlamente (Zdroj: Twitter/reuters)

HONGKONG - V hongkongskom parlamente sa v sobotu strhla veľká bitka, po ktorej zo sály odniesli na nosidlách najmenej jedného poslanca. Zástupcovia ľudu sa surovo bili medzi stoličkami, lavicami, viacerí z nich skončili na zemi. Dôvodom konfliktu bol už dlhšie sa vlečúci spor o vydávanie občanov podozrivých z trestnej činnosti do Číny.

Pročínsky politický tábor sa snaží toto vydávanie uľahčiť prijatím nového zákona, prodemokratický tábor je proti a argumentuje, že by sa Hongkong týmto spôsobom dobrovoľne zriekol čiastočnej slobody a suverenity aj v oblasti súdnictva.

Spor vyvrcholil v sobotu, na ktorú každý z táborov zvolal separátne rokovania parlamentného legislatívného výboru. Pročínsky tábor totiž tento týždeň prestal uznávať legitimitu doterajšieho výboru a na jeho čelo sa pokúsil vymenovať svojho zástupcu. Prodemokratický tábor však túto voľbu neuznal.

Hongkong prešiel na základe medzinárodných dohôd v roku 1997 spod britskej správy pod správu Číny. Do roku 2047 má podľa týchto zmlúv fungovať na princípe "jedna krajina, dva systémy", čo by mu malo v tomto časovom rámci zaručovať slobodu v otázkach politického systému a spravovania spoločnosti.

Čína však podľa hongongského prodemokratického politického tábora túto dohodu porušuje a snaží sa už teraz vnútiť Hongkongu svoje predstavy o jeho fungovaní.

 

 

Viac o téme: ParlamentBitkaHongkong
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu