Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Novocký by nemal byť zástupcom v európskej prokuratúre: Podľa SaS poskytol Ficovi alibi

Richard Sulík
Richard Sulík (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Prokurátor Juraj Novocký, ktorý vyhral konkurz na zástupcu SR v európskej prokuratúre, by túto funkciu podľa opozičnej SaS nemal zastávať.

Ako sa ďalej uvádza vo vyhlásení liberálov, jedným z dôvodov je, že poskytol "obskúrne alibi" predsedovi strany Smer-SD Robertovi Ficovi. „Ten potom mohol tvrdiť, že nikdy netelefonoval s Antoninom V., ktorý je podozrivý z členstva v talianskej mafii a zatknutý pre obchodovanie s drogami," povedal poslanec Národnej rady SR za SaS Ľubomír Galko v súvislosti s potvrdením, ktoré predseda Smeru prezentoval na tlačovej konferencii. Podľa dokumentu nebol zaznamenaný jeho telefonát s Antoninom V.

Poslanec NR SR za SaS Jozef Rajtár doplnil, že Novocký asistoval pri oddelení spisu plánovanej vraždy prokurátora Maroša Žilinku a advokáta Daniela Lipšica od vyšetrovania vrážd Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. „Ministerka vnútra Denisa Saková rozhodla, aby sa týmito podozreniami zaoberala inšpekcia ministerstva vnútra, hoci ide o totožný okruh podozrivých ako pri Kuciakovej vražde. To sa stalo predmetom kritiky zo strany odbornej verejnosti vrátane policajného prezidenta Milana Lučanského," uviedol Rajtár. Z týchto dôvodov liberáli vyzývajú vládu, aby Novockého vo funkcii nepotvrdila.

Podľa zápisnice z výberového konania na funkciu európskeho prokurátora, ktorú na svojej internetovej stránke zverejnila Generálna prokuratúra SR, je úspešným kandidátom na túto funkciu prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Juraj Novocký.

V písomnom a ústnom výberovom konaní dosiahol úspešnosť 90,6 percenta. Zároveň je držiteľom platného osvedčenia Národného bezpečnostného úradu na oboznamovanie sa s utajovanými skutočnosťami na úrovni "prísne tajné". Vo funkcii by ho ešte mala potvrdiť vláda.

Viac o téme: AlibiRobertFicoEurópska prokuratúraJuraj Novocký
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu