Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Prezident: Sledovanie novinárov a ústavných činiteľov je zlyhanie štátnej moci

Andrej Kiska
Andrej Kiska (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - Prezident Andrej Kiska považuje medializované údajné sledovanie novinárov a ústavných činiteľov za zlyhanie štátnej moci. Kiska zároveň očakáva od kompetentných, že začnú rázne v týchto prípadoch konať. Novinárov a politikov sledoval údajne Peter Tóth na pokyn Mariana Kočnera, ktorý je v súčasnosti obvinený z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka.

Tóth podľa svedeckej výpovede spolupracoval pri sledovaní aj s bývalým príslušníkom Slovenskej informačnej služby (SIS) Miroslavom Kriakom. Novinárov sledovali pri ich bežných aktivitách. "Sledovanie novinárov a aj chránených členov vlády na objednávku organizovaného zločinu je zlyhaním štátnej moci. O to horším zlyhaním, keď každý deň vychádzajú najavo nové informácie o prepojení mafie na najvyššie zložky orgánov činných v trestnom konaní, ktoré gangstrom asistujú a kryjú ich. Očakávam razantné konanie predsedu vlády, zverejnenie konkrétnych opatrení, aby sa mohli všetci občania tejto krajiny cítiť bezpečne,” povedal prezident Andrej Kiska. Stanovisko prezidenta Kisku poskytol jeho hovorca Roman Krpelan.

Kauza sledovania novinárov prepukla na jeseň minulého roka, keď bola medializovaná svedecká výpoveď Petra Tótha o tom, že pre Mariana K. vykonával úlohy spojené so získavaním informácií o vybraných novinároch. V súvislosti s vraždou Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej vyšli najavo aj informácie o lustrovaní novinárov v policajných databázach, vrátane samotného Kuciaka. Polícia v tejto súvislosti vedie samostatné vyšetrovanie.

Viac o téme: Andrej KiskaPeter TóthSledovanie novinárov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu