Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Peter Tóth svedčí proti Marianovi Kočnerovi: Rozhodol sa vraždiť, teraz chystá pomstu z väzenia

Peter Tóth vypovedá proti svojmu kamarátovi Marianovi Kočnerovi. Zobraziť galériu (5)
Peter Tóth vypovedá proti svojmu kamarátovi Marianovi Kočnerovi. (Zdroj: Reprofoto/Reportéri RTVS)

BRATISLAVA - Boli kamaráti dlhé roky, no po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice sa všetko zmenilo. Bývalý novinár a bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby Peter Tóth vypovedal proti Marianovi Kočnerovi, ktorý je obvinený z objednávky vraždy Jána Kuciaka. Tvrdí aj to, že Kočner plánuje pomstu.

Meno Petra Tótha sa roky spájalo najmä s kauzou únosu Michala Kováča mladšieho. Bol to práve on, koho Marian Kočner nakontaktoval na korunného svedka Oskara Fegyveresa a rovnako bol prvý, ktorý tvrdil, že smrť Fegyveresovho kamaráta Róberta Remiáša bola vražda. 

S Kočnerom ostali priateľmi a Tóth by naňho nedal dopustiť. Spolu spravovali aj stránku Na pranieri, ktorá mala za úlohu diskreditovať novinárov. 

Peter Tóth svedčí proti
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Na pranieri)

"Marián Kočner hovoril od začiatku, a preto mi ten projekt bol sympatický, že chce urobiť stránku "Na pranieri" a hovorí – poďme okrem iného paparacovať novinárov a poďme analyzovať ich mediálne výstupy, pretože mnohí z tých novinárov sa denno-denne dopúšťajú manipulácií, zavádzania a klamstiev," povedal Tóth v relácii Reportéri na RTVS.To bolo ešte v čase, keď si Kočner myslel, že je neohrozený. 

Utajený svedok

Tóth povedal aj to, že po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej volal Kočnerovi a pýtal sa ho, či s tým má niečo spoločné. "Vulgárne mi vynadal a povedal, že predsa nie je taký hlupák, aby dal niekoho zavraždiť. Najmä, keď bolo známe to, že Kočner mal s Jánom Kuciakom spor, bol medializovaný ten telefonát," hovorí Tóth. Aj preto mu veril.

Keď sa však meno Mariana Kočnera začalo spájať s Alenou Zsuzsovou, ktorá je jednou z obvinených v prípade novinárovej vraždy, Tóth išiel vypovedať ako utajený svedok. Úniky z vyšetrovacieho spisu však spôsobili to, že jeho identita sa prezradila. Nakoniec sa rozhodol, že s políciou bude spolupracovať pod svojím menom. 

Kočnerova pomsta

Podnikateľ, ktorý kedysi vymetal celebritné večierky a radil sa medzi smotánku, je dnes už trištvrte roka vo väzbe. Poslal ho tam Najvyšší súd v júli 2018. NIe však za vraždu Jána a Martiny, ale obvinený bol za falšovanie zmeniek televízie Markíza spolu s Pavlom Ruskom. Nedávno však Kočnera obvinili aj z objednávky vraždy Jána Kuciaka. 

Marian Kočner
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Dušan Hein)

Tóth tvrdí, že Kočner chystá pomstu. "Ak si to niekto nevie predstaviť, tak má veľmi obmedzenú predstavivosť. Viem len toľko, že Marian Kočner pripravuje pomstu," povedal Tóth pre Nový Čas. Čo však mal konkrétne na mysli, nie je známe. Isté je však to, že veľa ľudí, ktorí sa kedysi ku Kočnerovi otvorene hlásili, teraz dávajú od neho ruky preč. 

Z novinára na opačnú stranu

Zdá sa, že aj Peter Tóth postupne zisťuje, že Kočner je toxický človek. Alebo je to úplne inak? Pri Tóthovi si totiž nikto nie je istý. Kedysi bol uznávaným investigatívnym novinárom, neskôr sa stal príslušníkom Slovenskej informačnej služby. No aj napriek tomu zároveň pracoval stále ako novinár. 

Peter Tóth svedčí proti
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: Sme rodina)

Podieľal aj na sledovaní novinárov pre Mariana Kočnera, vrátane zavraždeného Jána Kuciaka. Viedol s ním portál Na pranieri, dokonca bol odfotografovaný spolu so Zuzanou Tománkovou z Čistého dňa. 

"Ja ho poznám z obdobia, keď som vyšetroval únos Kováča mladšieho a vraždu Remiáša. Poznám ho ako svedka. Už v tej dobe som mal ten pocit, že to je problematická osoba. To bol alebo je človek, ktorý vždy musel zo zásady niečo konšpirovať," tvrdí vyšetrovateľ vraždy Róberta Remiáša Július Šáray.

Viac o téme: SvedokNAKAPeter Tóth
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu