Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Liberáli v tom majú jasno: Nebudú opätovne hlasovať za zákon o štátnych symboloch

Richard Sulík
Richard Sulík (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady SR za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) ako jediní nehlasovali za zákon o štátnych symboloch a nebudú zaň hlasovať ani druhýkrát po tom, čo ho prezident Andrej Kiska vrátil parlamentu na opätovné prerokovanie. Informoval o tom hovorca SaS Róbert Buček.

„Koaličné strany nesprávne interpretujú prezidentovo rozhodnutie, keď tvrdia, že vrátil zákon ako celok preto, aby koalíciu rozoštval. Novela zákona o štátnych symboloch je zbytočná od začiatku do konca a nik okrem zdecimovanej SNS, ktorá loví v rybníkoch nacionalizmu a extrému, ju nepotrebuje,“ uviedla predsedníčka poslaneckého klubu SaS a tímlíderka strany pre osobné slobody Natália Blahová.

Liberáli navyše pripomínajú, že Slovensko je opäť na smiech vďaka tomuto zákonu aj v zahraničí. „Poslanci za stranu Most-Híd majú teraz dobrú príležitosť za zákon nehlasovať a tým napomôcť oslobodeniu slovenského právneho systému aj od vyslovenej hlúposti, ktorá sa týka zákazu hrania a spievania cudzích hymien na území Slovenskej republiky,“ povedal poslanec NR SR a tímlíder SaS pre spravodlivosť Alojz Baránik. Pri opätovnom hlasovaní o zákone o štátnych symboloch sa bude v parlamente podľa SaS opäť rozhodovať aj o tom, kto patrí k modernému a zdravo sebavedomému Slovensku a kto k Slovensku tmárstva, predsudkov a komplexov.

O vrátenie zákona prezidenta požiadali okrem iných aj predseda Slovenskej národnej strany Andrej Danko a predseda strany Most-Híd Béla Bugár. Prezident považuje ustanovenia zákona za rozporné s princípom právnej istoty. Kiska poukázal na vágnosť použitých pojmov v súvislosti s právnou úpravou použitia štátneho znaku na športovom odeve reprezentáciou Slovenskej republiky. To môže podľa neho v praxi vytvárať veľký priestor na interpretáciu a spôsobiť tak právnu neistotu. Informoval o tom Martin Lipták z tlačového oddelenia kancelárie prezidenta SR.

Prezident Andrej Kiska argumentuje, že pojem „športový odev“ nemáme v právnom poriadku definovaný a že schválený zákon nie je jednoznačný ani v tom, čo sa týka vyobrazenia štátneho znaku na športovom odeve. „Športový odev hokejistov sa skladá z viacerých súčastí a zo schváleného zákona nie je zrejmé, či sa vyobrazenie štátneho znaku na športovom odeve hokejistov týka len dresu alebo aj iných súčastí. Schválený zákon neupravuje ani to, čo sa rozumie pod pojmami ‚iné grafické prvky športového odevu' a ‚nadradené vyobrazenie štátneho znaku'. V tejto súvislosti treba brať do úvahy, že športový odev spravidla obsahuje aj reklamy sponzorov, ktoré sú upravené na zmluvnom základe vrátane špecifikácie umiestnenia a veľkosti vyobrazenia reklám na športovom odeve,“ napísal prezident v rozhodnutí o vrátení zákona. Prezident Kiska ďalej pripomína, že schválený zákon mal nadobudnúť účinnosť 15. mája, v čase konania Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji.

Slovenskí hokejisti musia podľa predsedu NR SR a šéfa SNS Andreja Danka hrať so štátnym znakom na hrudi. Podľa neho štátny znak nie sú tri hokejky - nové logo štátnej reprezentácie, ktoré predstavil Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH). Predseda parlamentu tiež podotkol, že nesprávna interpretácia a následná zavádzajúca medializácia zákona o štátnych symboloch zbytočne eskaluje napätie medzi národnostnými menšinami. Dodal, že novela nie je nasmerovaná proti futbalovým fanúšikom maďarskej národnosti. Informovala o tom cez víkend riaditeľka kancelárie predsedu SNS Zuzana Škopcová.

Viac o téme: BratislavaSlovenskoSaSZákon o štátnych symboloch
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu