Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Kiska môže zo zvolených kandidátov na ústavných sudcov časť menovať, tvrdí Kollár

Boris Kollár
Boris Kollár (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - Prezident Andrej Kiska môže menovať časť zo zvolených ôsmich kandidátov na post ústavných sudcov. Uviedol to predseda opozičného hnutia Sme rodina Boris Kollár s tým, že pokiaľ Kiska nevymenuje žiadneho uchádzača, bude to jeho hanba.

Kollár verí, že Národná rada SR na tretí pokus opäť zvolí ďalšiu časť chýbajúcich sudcov. V súčasnosti sú na košickom súde iba štyria sudcovia z trinástich, na funkčné plénum je potrebný minimálny počet sedem. "Ja si myslím, že ak má pán prezident plné ústa ústavnosti, nemá čakať a vyhovárať sa na nekompletný počet kandidátov. Potrebujeme jednoducho, aby mohlo zasadnúť plénum ústavného súdu," povedal Kollár.

Prezident Andrej Kiska sa má k svojmu ďalšiemu postupu v tejto otázke vyjadriť dnes. Národnú radu SR čaká na májovej schôdzi tretie kolo voľby sudcov. Na prvý pokus vo februári nebol zvolený žiaden kandidát, poslanci v opakovanej aprílovej voľbe zvolili ôsmich uchádzačov o najcennejší sudcovský talár. Oprávnené inštitúcie či jednotlivci môžu opakovane predložiť svoje nominácie dnes do 16:00.

Podľa Kollára má Kiska v prípade sudcov konať. "Dnes tú zodpovednosť musí prebrať a konať. Ak nevymenuje nikoho, bude to jeho hanba," dodal Kollár. Líder Sme rodina nevylúčil ani možnosť, že pred ďalšou voľbou bude jeho hnutie rokovať aj s koalíciou. "Ak budeme oslovení koalíciou, sadneme za stôl a budeme rokovať, ale myslím si, že teraz je to na pánovi prezidentovi," doplnil. Kollár verí, že v tretej voľbe budú zvolení ďalší sudcovia. Na riadny chod Ústavného súdu SR je potrebných 13 sudcov.

Viac o téme: Boris KollárAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu