Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Kiska podpísal viacero zákonov: Dôchodok sa ústavne zastropuje, prezident s tým súhlasil

Andrej Kiska
Andrej Kiska (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Od júla tohto roka sa zavedie strop na dôchodkový vek na úrovni 64 rokov. Prezident SR Andrej Kiska podpísal ústavný zákon, ktorý koncom marca schválila Národná rada SR. Žena, ktorá vychovala jedno dieťa, tak bude mať právo ísť do dôchodku najneskôr v 63,5 roku. Ak žena vychovala dve deti, bude môcť ísť do penzie najneskôr v 63 rokoch a žena s tromi a viacerými vychovanými deťmi bude mať strop na dôchodkový vek na úrovni 62,5 roku.

Za schválenie ústavného zákona v marci hlasovalo 91 poslancov, 37 bolo proti a 15 zákonodarcov sa zdržalo hlasovania. Zavedenie stropu na penzijný vek okrem poslancov za Smer-SD podporili poslanci za Slovenskú národnú stranu, Sme rodina, Ľudovú stranu Naše Slovensko, traja poslanci za Most-Híd a nezaradení poslanci Alena Bašistová, Rastislav Holúbek, Juraj Kolesár, Peter Marček a Martina Šimkovičová.

Schválený ústavný zákon obsahuje aj ustanovenia o tom, že primerané hmotné zabezpečenie v starobe sa vykonáva prostredníctvom priebežne financovaného dôchodkového systému a systému starobného dôchodkového sporenia, ako aj o tom, že štát podporuje dobrovoľné sporenie na dôchodok. Do ústavného zákona vložili poslanci za Smer-SD aj ustanovenia o minimálnej mzde. V návrhu ústavného zákona sa uvádza, že "každý zamestnanec má právo, aby jeho odmena za vykonanú prácu nebola nižšia ako minimálna mzda". Podrobnosti o úprave minimálnej mzdy ústavný zákon ponecháva na obyčajný zákon.

Kiska odobril novelu, štát podporí nové rodinné domy s takmer nulovou potrebou energie

Štát bude poskytovať príspevok na novostavby rodinných domov s takmer nulovou potrebou energie, čím chce motivovať ľudí k zintenzívneniu výstavby takýchto rodinných domov. Táto podmienka bude po roku 2020 vyžadovaná pri každej novostavbe. Umožní to novela zákona o energetickej hospodárnosti budov, ktorú podpísal prezident Andrej Kiska. Novelu pripravilo Ministerstvo dopravy a výstavby SR s účinnosťou od 1. mája 2019.

Príspevok na rodinný dom bude možné poskytnúť vo výške maximálne 8-tisíc eur, podobne ako v prípade zateplenia rodinného domu. Príspevok na zateplenie rodinného domu je možné ešte zvýšiť najviac o 800 eur na náklady za vypracovanie projektovej dokumentácie zateplenia, vrátane projektového energetického hodnotenia rodinného domu, ako aj na vypracovanie žiadosti o príspevok a energetického certifikátu.

Žiadatelia príspevok získajú po dokončení domu v prípade, ak je dom určený na bývanie, celková podlahová plocha nie je väčšia ako 200 štvorcových metrov, nachádza sa na území Slovenska a bol skolaudovaný po 31. decembri 2014. Zároveň musí spĺňať minimálne požiadavky na energetickú hospodárnosť budov s takmer nulovou potrebou energie. To znamená, že dom má mať kvalitnú tepelnú izoláciu a využívať energiu z obnoviteľných zdrojov.

Nový príspevok podľa ministerstva dopravy a výstavby neznamená navýšenie rozpočtu, na všetky dotačné tituly v rámci podprogramu Výstavba a obnova bytového fondu boli vyčlenené finančné prostriedky už pri schvaľovaní štátneho rozpočtu na rok 2019 vo výške 40 mil. eur.

Stavby pre najvyšších ústavných činiteľov budú stavbami pre bezpečnosť štátu, Kiska podpísal novelu

Stavby slúžiace na plnenie úloh troch najvyšších ústavných činiteľov Slovenskej republiky budú považované za stavby pre bezpečnosť štátu. Pôsobnosť stavebného úradu pre tieto stavby bude vykonávať Ministerstvo vnútra SR. Prezident SR Andrej Kiska svojím podpisom odobril príslušnú novelu zákona o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (stavebný zákon).

"Vzhľadom na skutočnosť, že v objektoch slúžiacich na plnenie úloh prezidenta SR, predsedu Národnej rady SR alebo predsedu vlády SR je nevyhnutné dodržiavať prísne režimové opatrenia, je dôvodné, aby aj pri konaniach podľa stavebného zákona boli v súvislosti s týmito stavbami dodržiavané osobitné opatrenia," zdôvodnili návrh poslanci za Smer-SD. Novela stavebného zákona nadobudne účinnosť 30. apríla.

Keďže ústredným orgánom štátnej správy pre ochranu ústavného zriadenia ako aj bezpečnosti osôb a majetku je Ministerstvo vnútra SR, zahrnutím stavieb slúžiacich na plnenie úloh prezidenta, predsedu Národnej rady SR alebo predsedu vlády pod pojem „stavby pre bezpečnosť štátu“ sa docieli, aby pôsobnosť stavebného úradu pre tieto stavby vykonávalo ministerstvo vnútra.

Kiska podpísal nový zákon, tabakové výrobky sa budú dať lepšie vysledovať

Tabakové výrobky sa budú dať vysledovať prostredníctvom jedinečného identifikátora. Vyplýva to zo zákona o výrobe, označovaní a predaji tabakových výrobkov, ktorý podpísal prezident Andrej Kiska. Zákon koncom marca schválil parlament. Identifikátor má byť na balení tabakového výrobku neodstrániteľne vytlačený alebo upevnený, nezmazateľný a nesmie byť žiadnym spôsobom zakrytý alebo prerušený.

Umožní zistiť informáciu o dovozcovi tabakového výrobku, ak ide o dovoz tabakového výrobku do Európskej únie, a tiež informáciu o skutočnej trase prepravy tabakového výrobku od výrobcu po prvého maloobchodného predajcu, vrátane všetkých použitých skladov s uvedením dátumu prepravy, miesta určenia, miesta odoslania a príjemcu. Z údajov bude možné zistiť identifikačné údaje odberateľa tabakového výrobku, ale aj údaje o faktúre, čísle objednávky a údaj o platbe od všetkých odberateľov tabakového výrobku.

Súčasťou konceptu vysledovateľnosti je podľa dôvodovej správy systém vyhľadávania a sledovania tabakových výrobkov a bezpečnostných prvkov na tabakových výrobkoch kompatibilný na úrovni Európskej únie. V počiatočnom období budú predmetom tohto systému vyhľadávania a sledovania a bezpečnostných prvkov iba cigarety a tabak na vlastnoručné zhotovenie cigariet. Uvedená skutočnosť umožní výrobcom ostatných tabakových výrobkov využiť skúsenosti, ktoré boli spojené so zavedením tohto systému na cigarety a tabak na vlastnoručné zhotovenie cigariet. Zákon nadobudne účinnosť 20. apríla 2019.

Štát preplatí firmám náklady v súvislosti s uvoľňovaním frekvencií pre siete 5G, Kiska podpísal zákon

Štát preplatí náklady firiem na zmenu frekvencií z dôvodu uvoľňovania frekvenčného pásma pre mobilné siete piatej generácie (5G). Počíta s tým novela zákona o elektronických komunikáciách, ktorú dnes podpísal prezident SR Andrej Kiska. Celkové náklady, ktoré si bude tento proces vyžadovať, rezort dopravy ako predkladateľ novely zatiaľ vyčísliť nevie. Ministerstvo je však presvedčené, že výdavky spojené s úhradou oprávnených nákladov individuálnych držiteľov licencií pokryjú príjmy vygenerované plánovanou aukciou na získanie nových držiteľov uvoľnených frekvencií.

Slovensko podľa rozhodnutia orgánov Európskej únie musí frekvencie z frekvenčného pásma 700 MHz uvoľniť pre pozemské systémy schopné poskytovať bezdrôtové širokopásmové komunikačné služby do 30. júna budúceho roka. Tieto frekvencie sú pritom v súčasnosti u nás využívané najmä na digitálne pozemské vysielanie s individuálnymi licenciami prevažne až do roku 2029. Uvoľňovanie frekvencií pre siete 5G sa tak dotkne spoločnosti Towercom, ktorá ich používa v rámci celoplošných televíznych multiplexov. Štát tak bude musieť po dohode s prevádzkovateľom zameniť pôvodne pridelené frekvencie, pričom oprávnené náklady v súvislosti s prechodom na nové frekvencie bude dodatočne refundovať.

„Mimoriadna zmena existujúcich právoplatných individuálnych povolení na používanie frekvencií je zásahom štátu do právoplatného individuálneho povolenia s dopadom aj na investičný plán držiteľa individuálneho povolenia,“ odôvodňuje rezort dopravy rozhodnutie náklady na migráciu na nové frekvencie firmám uhrádzať. Oprávnenosť nákladov na migráciu dotknutých subjektov má pritom podľa ministerstva posudzovať odborne spôsobilá a nezávislá osoba. Na tento účel preto predkladateľ vyčlenil 150 tis. eur v rámci rozpočtu Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb. Novela zákona o elektronických komunikáciách nadobudne po podpise prezidentom účinnosť ihneď zverejnením v Zbierke zákonov SR.

Viac o téme: Andrej KiskaZastropovanie dôchodku
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu