Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Veľvyslanci namietajú Šimkovičovej zákon: Vyzývajú NR SR, aby myslela na deti

Martina Šimkovičová
Martina Šimkovičová (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

BRATISLAVA - Zástupcovia trinástich krajín namietajú novelu Civilného mimosporového poriadku z dielne nezaradenej poslankyne Národnej rady SR Martiny Šimkovičovej. Jej právna norma má umožniť podať žalobu na obnovu konania v prípade rozhodnutia v konaní o návrate maloletého dieťaťa do cudziny. Prezident SR Andrej Kiska ju vetoval. Parlamentný ústavnoprávny výbor neprijal uznesenie k vetu. Definitívne slovo bude mať plénum v máji.

Veľvyslanci sa obávajú, že zákon nemyslí na najlepší záujem detí. Vyzývajú Národnú radu, aby pri opätovnom prerokovaní zvážila najlepší možný záujem dieťaťa v rámci svojich záväzkov, ktoré vyplývajú z Haaghskeho dohovoru. A aby teda prispela k tomu, aby návratové konania boli čo najrýchlejšie a nie aby sa zdržiavali odvolaniami.

"Obávame sa, že prostredníctvom odvolaní dáme do rúk účastníkom konania možnosť prostredníctvom tohto odvolacieho konania neustále odďaľovať návrat detí do svojich krajín. Myslíme si, že v tomto prípade sa nejedná o najlepší záujem dieťaťa, ktoré sa SR zaviazala ochraňovať tým, že pristúpila k Haaghskemu dohovoru o návrate unesených detí do cudziny," vyhlásil veľvyslanec USA na Slovensku Adam Sterling v mene 13-tich veľvyslanectiev.

Ocenil doterajší slovenský zákon, ktorým sa zredukovalo zneužívanie možnosti jednotlivých strán konania odvolať sa. "Obávame sa, že schválenie takejto právnej normy v jej súčasnom znení by bolo krokom späť," poznamenal Sterling. Zdôraznil potrebu mať na zreteli najlepší možný záujem dieťaťa. "Myslím si, že dieťa, ktoré zotrváva v právnom vákuu preto, že jednotlivé strany sa neustále odvolávajú, nie je jeho najlepším záujmom," doplnil Sterling. Veľvyslanci si myslia, že by bolo najlepšie vrátiť sa k doteraz platnému zákonu.

Veľvyslankyňa Ekvádoru María del Carmen González Cabal doplnila, že ekvádorská vláda zdvorilo žiada NR SR, aby sa držala odporúčaní prezidenta Kisku a rešpektovala jeho veto. "Myslíme si, že práve odvolávania otvárajú priestor na zneužívanie takéhoto konania a môžu viesť k oneskoreným návratom. Máme obavy kvôli tomu, že práve táto novela podporí skôr únoscov a nie najlepší možný záujem dieťaťa," vyhlásila. Okrem USA a Ekvádoru mali na rokovaní výboru zastúpenie Španielsko, Nemecko, Veľká Británia či Taliansko.

Šimkovičová trvá na tom, že jej zákon myslí na najlepší záujem dieťaťa. "Umožňuje, aby v prípade závažných zistení bola možnosť obnoviť návratové konanie, o jeho obnove by rozhodol sudca. Ak je dieťaťu dobre v zahraničí, nech tam zostane, ak mu tam dobre nie je, nech sa vráti," povedala pred poslancami.

Národná rada bude o zákone opäť rozhodovať na májovej schôdzi, keďže prezident Kiska ho vetoval. Žiada, aby ho poslanci odmietli. Podľa prezidenta môže zákon deti skôr poškodzovať, ako im pomáhať. "Zákon vo svojej podstate môže ohroziť záujem dieťaťa v návratových konaniach tým, že sa dáva možnosť dať žalobu o obnovu konania," argumentuje prezident. Je tu podľa neho tiež obava, že by právna norma nebola v súlade s Haaghskym dohovorom.

Ministerstvo spravodlivosti ako gestor vo svojom liste uviedlo, že ide o citlivú otázku, kde nie sú názory ustálené a preto považuje akýkoľvek legislatívny zásah v tejto oblasti za predčasný. Opozícia je za odmietnutie zákona, hovorí o tom, že je v rozpore s medzinárodnými záväzkami Slovenska. SNS bude podľa predsedu klubu Tibora Bernaťáka pri hlasovaní o zákone hľadieť na najlepší záujem dieťaťa. Podobne ako predseda výboru Robert Madej (Smer-SD) aj Bernaťák zdôrazňuje potrebu nielen rýchleho, ale aj spravodlivého rozhodnutia v prípade dieťaťa. 

Viac o téme: NR SRMartina ŠimkovičováCivilný mimosporový poriadok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu