Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pri voľbe ústavných sudcov prevládli emócie: Bugár varuje pred znefunkčnením ÚS

Béla Bugár
Béla Bugár (Zdroj: SITA/Braňo Bibel)

BRATISLAVA - Pri voľbe ústavných sudcov, žiaľ, prevládli emócie nad racionálnym rozhodovaním. Vyhlásil to na sociálnej sieti líder koaličnej strany Most-Híd Béla Bugár. Reagoval tak na udalosti z utorka (12. 2.), keď si Národná rada (NR) SR nezvolila kandidátov na ústavných sudcov. Neprešiel ani jeden z kandidátov. Vo štvrtok (14. 2.) o 11.00 h budú poslanci voliť opäť.

"Vypäté situácie prinášajú vypäté vyhlásenia," tvrdí Bugár s tým, že do štvrtka je čas na upokojenie situácie a sústredenie sa na to, aby sa zabránilo znefunkčneniu Ústavného súdu SR. "Skúsme zvoliť maximálne možný počet dobrých kandidátov na ústavných sudcov. Myslím si, že je to naša povinnosť," povedal Bugár.

Poslanci v utorok volili verejne, čo Smer-SD odmietal, jeho členovia odovzdávali prázdne hlasovacie lístky. Verejnú voľbu odhlasovali poslanci pred voľbou. Trval na nej aj koaličný Most-Híd a SNS predtým hovorila, že s ňou problém nemá.

Strana Bélu Bugára si pre svoje postoje k voľbe, okrem iného hovorila, že nepodporí Roberta Fica, vyslúžila od Fica kritiku. Ten napokon z voľby odstúpil, zároveň však vyhlásil, že ak kandidáti na ústavných sudcov prejdú hlasmi Mosta-Híd s opozíciou, dôjde k porušeniu koaličnej zmluvy s vážnymi dôsledkami na fungovanie vládneho kabinetu.

Rokovania koalície pokračujú

Rokovania koaličných strán - Slovenskej národnej strany (SNS), Mosta-Híd a Smeru-SD, sa podľa slov predsedu SNS Andreja Danka uskutočňujú počas celého dňa. "Za Slovenskú národnú stranu je poverený Tibor Bernaťák (predseda poslaneckého klubu SNS)," povedal Danko novinárom. Ako uviedol, dnes telefonoval s predsedom Mosta-Híd Bélom Bugárom, kým so šéfom Smeru-SD Robertom Ficom sa mu doposiaľ hovoriť nepodarilo. Má v pláne s ním hovoriť večer, po návrate z Ruskej federácie.

"Pousmejem sa, na jednej strane je tá koalícia stále zlá, a keď je nejaký problém, tak my ho máme riešiť. Veď opozícia mala v utorok možnosť zvoliť si svojich zástupcov. Ak chce raz opozícia vládnuť, tak musí ukázať, že vie nájsť prienik aj na 18 menách," podotkol.

"Prečo všetci hovoria len o koalícii? Koalícia má takisto možnosť sa dohodnúť, ale ak tu niekto hovorí, že sme ti najhorší, tak nech si páni Sulík, Matovič, Kollár a neviem kto sadnú s Kotlebom a nech si urobia zoznam ústavných sudcov. Samozrejme, že my sme tu na to, aby sme to koordinovali, ale ja chcem aj na tomto príklade ukázať, že aké je to šialené, že stále sme tu za najhorších. Ja si sadnem, dokážem vytvoriť vládu s Maďarmi. Dokážeme prekonať rôzne politické postoje. Ale kto tu chce vládnuť, keď sa nevedia zhodnúť ani na voľbe ústavných sudcov," povedal Danko s tým, že zase si bude musieť sadnúť Danko, Bugár, Fico a zase budú musieť ustúpiť alebo nájsť kompromis. "Lebo inak by to nefungovalo, a to sa týka každej oblasti," uzavrel.

Poslanci majú vybrať 18 kandidátov na ústavných sudcov, a tých ponúknuť prezidentovi SR. Ten z nich má vymenovať deviatich, ktorí na 12 rokov zasadnú na Ústavný súd SR. Spolu je na ÚS SR 13 sudcov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu