Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VIDEO Americký minister v Bratislave: Dopravné obmedzenia, Mike Pompeo hovoril aj o vzťahoch

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo počas  položenia venca k pamätníku Brána slobody pod hradom Devín. Zobraziť galériu (9)
Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo počas položenia venca k pamätníku Brána slobody pod hradom Devín. (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

BRATISLAVA - Vzťah Slovenska a USA bol vybudovaný na spoločných hodnotách, ktoré je potrebné chrániť. Vo svojom prejave pri pamätníku Brána slobody pod hradom Devín to povedal americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo. Dodal, že USA sú pripravené stáť ako priateľ, partner a spojenec Slovenska aj v ďalších desaťročiach.

Príchod Mikea Pompea do Bratisalvy:

Príchod Mikea Pompea do Bratislavy

Pri pamätníku sa šéf americkej diplomacie stretol so zástupcami Konfederácie politických väzňov Slovenska a ocenil ich odvahu. "Pamätníky ako ten, pri ktorom stojím, zabezpečujú, aby sme nezabudli, čo je v stávke," vyhlásil Pompeo s tým, že je pre neho obrovskou cťou uctiť si pamiatku viac než 400 ľudí, ktorí prišli o život, keď sa snažili utiecť pred komunizmom. "Vedeli, že utiecť znamená riskovať život. Ale aj tak sa o to pokúsili. Taká je ľudská túžba po slobode," konštatoval.

Dopravné obmedzenia potrvajú pravdepodobne až do popoludňajších hodín.

Americký minister zahraničných vecí
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

Ako mladý pri našej hranici

Pompeo tiež spomenul svoj zážitok so Železnou oponou, keď ako mladý vojak hliadkoval pri hranici Československa. Pochválil rozhodnutie Slovenska pridať sa po páde komunizmu ku komunite transatlantických demokracií. "Slovensko nikdy nebolo nezávislejšie a prosperujúcejšie ako dnes," myslí si. Varoval však pred silami, ktoré spoločné hodnoty, na ktorých stojí aj americko-slovenské priateľstvo, ohrozujú.

Spomenul ruskú agresiu, ktorá "podkopáva slobodu na tomto kontinente" a Čínu, ktorá "potláča ľudské práva a zvyšuje svoj vplyv v zahraničí". Šéf americkej diplomacie bude v utorok hovoriť aj s prezidentom SR Andrejom Kiskom, premiérom Petrom Pellegrinim (Smer-SD) a ministrom zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom (nominant Smeru-SD). Zúčastní sa tiež diskusie s mladými Slovákmi.

Vplyv aj na náš najväčší export

„Budeme veľmi citlivo vnímať, ako sa budú vyvíjať obchodné vzťahy medzi EÚ a USA. Táto téma je pre Slovensko citlivá, keďže by to priamo mohlo ovplyvniť náš automobilový priemysel,“ vysvetlil Pellegrini.

Pompeo priletel z Budapešti ráno o 9:00. Navštívil pamätník Brána slobody v Devíne, kde si uctil položením venca pamiatku viac než 400 ľudí, ktorí v rokoch 1948 až 1989 zahynuli pri pokuse utiecť z Československa do Rakúska. Prijal ho aj prezident Andrej Kiska, dnes má na programe ešte rokovanie so svojím partnerom ministrom zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom a čaká ho aj diskusia so študentmi na tému demokracie, slobody a víťazstva nad komunizmom pod názvom Odkaz roku 1989: Odvaha byť slobodní.

Pompeo sa dnes okrem témy slobody venoval aj sovietskej dominancii a ruskej agresii. Slovensko si ako krajina, ktorá má skúsenosť s touto dominanciou, podľa neho uvedomuje, akú agresívnu rolu zohráva Rusko v regióne a pripomenul anexiu Krymu. Pompeo takisto tvrdí, že Slovensko si uvedomuje potrebu investovať do obrany. „Slovensko vie, že Aliancia je najefektívnejšia, keď prispievajú všetky členské krajiny,“ pokračoval Pompeo.

Zároveň ocenil záväzok vynakladať dve percentá HDP na obranu do roku 2024. Práve Biely dom tlačí na dodržiavanie tohto záväzku, ktorý krajiny sľubujú plniť už pri vstupe. „Hovorili sme aj o čínskom úsilí, ako manipulovať nezávislosť a manipulovať politické systémy. Slovenská vláda si uvedomuje, že musí mať veľmi silné sily, ktoré obránia jej zvrchovanosť,“ pokračoval Pompeo. Slovensko nakupuje od Američanov nové stíhačky F-16 aj helikoptéry Blackhawk.

Viac o téme: Návšteva USASlovenskoMike Pompeo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu