Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Pompeo avizuje aktívnejšiu prítomnosť USA v strednej Európe: Pellegrini chce na neho apelovať

Mike Pompeo Zobraziť galériu (4)
Mike Pompeo (Zdroj: SITA/AP/Brendan Smialowski)

BUDAPEŠŤ/BRATISLAVA - Nie je možné dovoliť, aby ruský prezident Vladimir Putin vrazil klin medzi priateľov USA a Severoatlantickú alianciu. Vyhlásil to v pondelok podvečer v Budapešti - po schôdzke s maďarským ministrom zahraničných vecí Péterom Szijjártóom - šéf americkej diplomacie Mike Pompeo, ktorý v maďarskom hlavnom meste začal svoje európske turné. Podľa spravodajského servera origo.hu Pompeo avizoval aktívnejšiu prítomnosť Spojených štátov v strednej Európe.

"Rusko a Čína nezdieľajú rovnaké tradície slobody, za ktoré bojovali Maďarsko a Spojené štáty," povedal Pompeo, podľa ktorého sa Čína snaží vybudovať v Európe svoje predmostie. Americký minister označil za neprijateľné, že sa USA držali ďaleko od oblasti strednej Európy. 

"Skúsime v tomto regióne posilniť obchodné vzťahy," oznámil Pompeo s poznámkou, že kde Spojené štáty  nekonajú, tam nedokážu ani uplatniť svoje záujmy. "Vzťahy so strednou Európou sú pre nás dôležité, vytvoríme dialóg," dodal.

Podľa Szijjártóa sa začína obdobie znovubudovania tretieho piliera maďarsko-amerických vzťahov, ktorým sú politické vzťahy. Podotkol, že administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa a maďarská vláda majú podobné postoje v mnohých oblastiach života a že pre obe vlády je dôležitá ochrana hraníc i kresťanskej kultúry.

Mike Pompeo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Andrew Harnik))

Návštevu Budapešti začal stretnutím s predstaviteľmi občianskej sféry

Obavy o právny štát a postavenie občianskej sféry v Maďarsku: to boli hlavné témy popoludňajšej schôdzky predstaviteľov tejto sféry so šéfom americkej diplomacie Mikeom Pompeom, ktorý v pondelok pricestoval na návštevu Budapešti. Spolupredsedníčka Maďarského helsinského výboru Márta Pardavi informovala amerického ministra o hrozbách týkajúcich sa deľby moci a nezávislosti justície v Maďarsku. Hovorila aj o opatreniach maďarskej vlády oslabujúcich právny štát, ale aj o zákonoch schválených v uplynulých rokoch, ktoré oslabujú demokraciu. Informovalo o tom internetové vydanie týždenníka Heti Világgazdaság.

Výkonná riaditeľka Spoločnosti za občianske slobody (TASZ) Stefánia Kapronczayová zdôraznila dôležitosť existencie pluralitnej tlače pre demokraciu. Pompea informovala o priebežnom obmedzovaní slobody tlače a o centralizácii provládnych médií v Maďarsku. "Propagandistické médiá často robia kampaň voči tým, ktorí majú iné postoje než vláda. Pritom v decembri založený provládny mediálny holding môže byť mimoriadne účinný v šírení dezinformácií," upozornila Kapronczayová.

Riaditeľ občianskej organizácie K-Monitor Sándor Léderer priznal, že v uplynulej dekáde došlo k istému pokroku v oblasti potláčania korupcie. Zdôraznil ale, že politická korupcia je prepletená s celou ekonomikou a spoločnosť ju vníma ako vážny problém. Pompeo sa podvečer stretol aj s ministrom zahraničných vecí Péterom Szijjártóom.

Mike Pompeo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik)

Zajtra si vypočuje apel na zachovanie transatlantickej väzby

Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) chce na utorkovom (12. 2.) stretnutí s americkým ministrom zahraničných vecí Mikeom Pompeom otvoriť viacero tém. Hovoriť s ním chce napríklad o dôležitosti zachovania transatlantických vzťahov. "Minister Pompeo si odo mňa vypočuje aj silný apel na zachovanie transatlantickej väzby, ako aj to, že prípadná obchodná vojna medzi USA a Európou neprospeje ani jednej, ani druhej strane. Ako dve najpreviazanejšie ekonomiky sme na seba odkázaní a spolu sme silnejší," povedal Pellegrini.

Pompeovu návštevu Bratislavy vníma ako priestor na otvorenie viacerých tém od ekonomických až po bezpečnostné. "Jasne chcem deklarovať, že je naším záujmom robiť predvídateľnú zahraničnú politiku a chceme byť aktívnym členom NATO," uviedol. V súvislosti s meniacim sa bezpečnostným prostredím vznikajú podľa jeho slov nové výzvy. V tejto súvislosti tvrdí, že vláda chce ku kolektívnej bezpečnosti prispieť aj modernizovaním ozbrojených síl.

V ekonomickej oblasti chce premiér upozorniť na to, že základom pre živé obchodné a podnikateľské kontakty medzi Slovenskom a USA je stabilná a prosperujúca ekonomika. "Tento pozitívny ekonomický vývoj prináša novú dynamiku, keď sa z atraktívnej destinácie pre americké firmy stávame aktívnym investorom, ktorý vytvára pracovné miesta v USA," skonštatoval. Tvrdí, že Slovensko sa stáva liahňou start-upov v strednej Európe, pričom prichádza s top riešeniami v globálnych inováciách. O tie je podľa jeho názoru záujem aj zo strany veľkých amerických korporácií, čo považuje za dobrú správu.

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Pompeo sa stretne aj s prezidentom Andrejom Kiskom, ktorý ho prijme v utorok o 10.50 h v Prezidentskom paláci v Bratislave. S Pompeom bude rokovať aj minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD). "Ministri nadviažu na svoje washingtonské stretnutie z novembra 2018 a prerokujú bilaterálne otázky, aktuálne bezpečnostné a zahraničnopolitické témy, ako aj priority nášho predsedníctva v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) a v Organizácii pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD)," zhrnul rezort zahraničných vecí.

Viac o téme: SlovenskoMaďarskoBudapešťSpojené štátyMike Pompeo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu