Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Lajčák na návšteve v Budapešti: Chceme, aby hlas strednej Európy bolo jasne počuť

Miroslav Lajčák a Péter Szijjártó Zobraziť galériu (3)
Miroslav Lajčák a Péter Szijjártó (Zdroj: TASR/Ladislav Vallach)

BUDAPEŠŤ - Chceme, aby hlas strednej Európy – Slovenska, Maďarska a krajín Vyšehradskej štvorky (V4) - bolo jasne počuť, vyhlásil v pondelok v Budapešti slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, ktorý sa tam stretol so šéfom maďarskej diplomacie Péterom Szijjártóom.

"Sme presvedčení, že máme do európskej debaty čo ponúknuť: naše vlastné skúsenosti, náš úspech pri transformácii našich spoločností, pri zabezpečení blahobytu našich občanov a pri zlepšení životnej úrovne," povedal Lajčák, ktorého pozval Szijjártó na poradu maďarských veľvyslancov.

O vzájomných vzťahoch

Šéf slovenskej diplomacie ocenil kvalitu dvojstranných vzťahov Slovenska a Maďarska. "Sme hrdí na to, že súčasné vlády Maďarska a Slovenskej republiky, súčasní ministri zahraničných vecí, dokázali to, že máme dnes historicky najlepšie vzájomné vzťahy. Dokázali sme si sadnúť za stôl, hovoriť o veciach bez zbytočných emócií, ale aj bez toho, aby sme si zatvárali oči a nejaké veci skrývali pod koberec," zdôraznil.

Podotkol, že namiesto toho, aby sa Slovensko a Maďarsko oslabovali riešením dvojstranných vzťahov, môžu spoločne riešiť problémy širšieho okolia. "Tých problémov je veľa, predovšetkým v európskom priestore - najmä v tomto roku, keď sa bude nanovo formovať vedenie európskych inštitúcií a nová európska politika. Sme konštruktívnymi hráčmi na európskej pôde," povedal Lajčák.

Miroslav Lajčák
Zobraziť galériu (3)
Miroslav Lajčák  (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Maďarský minister podčiarkol, že SR a Maďarsko sú susedné a spojenecké krajiny a že v uplynulých rokoch na oboch stranách hraníc pracovali veľa v záujme toho, aby tomu tak bolo. Podľa jeho slov tieto krajiny úzko spolupracujú v najdôležitejších otázkach budúcnosti Európskej únie, pričom SR aj Maďarsko sa postavili proti ilegálnej migrácii a odmietajú povinné prisťahovalecké kvóty.

Szijjártó pripomenul, že V4, ktorej Slovensko v súčasnosti predsedá, je najužším a najúčinnejším spojenectvom v rámci EÚ, a to aj napriek pokusom o oslabenie tohto zoskupenia. V súvislosti s dynamickým vývojom slovensko-maďarských vzťahov dodal, že tie prospievajú Maďarom žijúcim na Slovensku, ale aj príslušníkom slovenskej menšiny v Maďarsku.

Péter Szijjártó
Zobraziť galériu (3)
Péter Szijjártó  (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Maďarský minister pripomenul, že vlani hodnota vzájomnej výmeny tovaru prekročila miliardu eur, pričom SR je tretím najdôležitejším obchodným partnerom Maďarska. Zdôraznil, že v rámci rozvoja ekonomických vzťahov odovzdajú na budúci rok nový cestný most na Dunaji medzi Komárnom a Komáromom, ako aj rýchlostnú cestu prepájajúcu diaľnicu M1 so slovensko-maďarským hraničným priechodom Rajka.

Viac o téme: MaďarskoV4Miroslav LajčákPéter Szijjártó
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu