Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Lesy okolo Bratislavy sa rúbu nezákonne: Zemanová z SaS podáva trestné oznámenie

Anna Zemanová
Anna Zemanová (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Výruby na území Bratislavy a jej okolí by sa mali pozastaviť do doby, kým sa nevypracuje nový a zákonný program starostlivosti o les pre lesný celok Lesy SR Bratislava. Opozičná SaS poukazuje na to, že plán výrubov na aktuálne obdobie bol pripravený, respektíve schválený nezákonne. Podáva preto návrh na zrušenie povolenia ťažby v lesoch, poslankyňa NR SR Anna Zemanová zároveň v pondelok podala trestné oznámenie.

"Poza bučky sa v Bratislavskom kraji zmenili plány starostlivosti o les. Lesy, ktoré mali do roku 2016 štatút prímestských lesov a slúžili primárne na rekreáciu a oddych, sa zmenili na hospodárske a majú byť najmä zdrojom dreva. Nepostihla ich pritom žiadna kalamita," uviedla na tlačovej konferencii Zemanová. Poukazuje tiež na fakt, že kým v predchádzajúcom období bolo nula hektárov hospodárskych lesov, v novom schválenom dokumente vzniklo takýchto lesov z prímestských lesov na lesných pozemkoch v majetku a správe Lesov SR Bratislava viac ako 2100 hektárov.

Píly sa podľa nej "zaťali" do zdravých lesov napríklad na Devínskej Kobyle, v chránenom areáli ostrova Sihoť, Pečnianskom lese, v Marianke či Bernolákove. "Rúbe sa vraj podľa práva, ale plán výrubu bol pripravený protizákonne, resp. schválený protiprávne," zdôraznila Zemanová. Podala preto trestné oznámenie pre možné podozrenie zo spáchania trestného činu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku a pre podozrenia zo zneužívania právomocí verejného činiteľa. Má podozrenie na úmyselné obštrukcie orgánov štátnej správy a v ich úmyselnej nečinnosti. Odvoláva sa na rozhodnutie Krajského súdu v Bratislave z konca novembra 2017.

Naň sa obrátilo Lesohospodárske zoskupenie Vlk, ktoré bolo ako jedno z viacerých právnych združení či fyzických osôb rozhodnutím Okresného úradu Bratislava vylúčené ako účastník správneho konania vo veci vyhotovenia predmetného programu starostlivosti o les. Odvolací orgán dal združeniu za pravdu zrušil rozhodnutie okresného úradu, ktorému vec vrátil na ďalšie konanie. Úrad však podľa Zemanovej doteraz nekonal. Okrem trestného oznámenia podala poslankyňa aj podnet na preskúmanie zákonnosti rozhodnutia Okresného úradu Bratislava.

"Trváme na tom, aby mala odborná verejnosť prístup k tvorbe dokumentov upravujúcich ťažbu lesov," zdôraznila Zemanová. Taktiež by sa mali prísnejšie posudzovať dopravy na životné prostredie a mali by sa tiež posilniť právomoci samospráv. Súhlasia s ňou aj viaceré samosprávy. "Ivanská samospráva sa o zmene charakteru lesa dozvedela paradoxne pri dani z nehnuteľnosti, keď nám prišli peniaze od lesov, že nám budú platiť," poznamenal Vladimír Letenay, zástupca starostu obce Ivanka pri Dunaji. V obci sa podľa neho ťažilo už v minulosti a obyvatelia to už vtedy brali veľmi negatívne.

Podľa Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR konanie zástupcov samospráv a opozičnej poslankyne poukázalo na neznalosť zákonov i vlastných kompetencií. "Starostovia mestských častí Bratislavy, magistrát, mestské lesy ani Bratislavský samosprávny kraj si pri príprave aktuálneho Plánu starostlivosti o les nepožiadali o úpravu štatútu vlastných lesných pozemkov na tzv. lesy osobitného určenia. Vykonala tak jediná organizácia – štátny podnik Lesy Slovenskej republiky," uviedol v stanovisku hovorca rezortu Vladimír Machalík. 

Poukázal však na to, že samospráva tak môžu stále urobiť. "Mestské časti, magistrát, kraj či iné obce tak však môžu podľa zákona o lesoch vykonať aj teraz v prípade vlastných pozemkov a v prípade pozemkov s inými vlastníkmi po dohode s nimi," doplnil Machalík. Lesy SR, štátny podnik, by sa mali podľa vedúceho odboru komunikácie Pavla Machavu vyjadriť v utorok (12. 2.).

Viac o téme: Trestné oznámenieAnna ZemanováVýrub lesovLesy SR Bratislava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu