Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Poľsko odsúdilo rasistické útoky: Summit V4 v Jeruzaleme sa presúva na druhý polrok 2019

Andrej Babiš Zobraziť galériu (3)
Andrej Babiš (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco)

PRAHA - Summit Vyšehradskej štvorky (V4) v izraelskej metropole Jeruzalem naplánovaný na pondelok a utorok sa konať nebude, uskutočnia sa len dvojstranné stretnutia lídrov. Podľa spravodajskej televízie ČT24 to povedal český premiér Andrej Babiš.

Slová českého premiéra prišli po tom, čo účasť na summite V4 v Jeruzaleme pre údajné rasistické a neprijateľné výroky izraelských predstaviteľov zrušilo Poľsko. Dvojdňový summit predsedov vlád Slovenska, ČR, Maďarska, Poľska a Izraela sa mal konať začiatkom týždňa v Jeruzaleme. SR na ňom mal zastupovať premiér Peter Pellegrini.

Summit krajín V4 a Izraela sa presúva na druhý polrok 2019

Summit krajín V4 a Izraela plánovaný na utorok (19.2.) v Jeruzaleme sa presúva na druhý polrok 2019. Stane sa tak na základe požiadavky Poľskej republiky, ktorá takto reaguje na aktuálny vývoj diplomatických vzťahov medzi Izraelom a Poľskom. V pondelok o tom informovala hovorkyňa predsedu vlády SR Patrícia Macíková. "Premiéri Slovenska, Českej republiky a Maďarska využijú návštevu na bilaterálne rokovania s izraelským premiérom (Benjaminom) Netanjahuom ako aj na trilaterálne stretnutie," konštatovala.

Andrej Babiš
Zobraziť galériu (3)
Andrej Babiš  (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Poľsko svojou neúčasťou na summite Vyšehradskej štvorky (V4) v izraelskej metropole reaguje údajne na neprijateľný výrok šéfa izraelskej diplomacie Jisraela Kaca na adresu Poliakov. Uviedol to poľský premiér Mateusz Morawiecki. Nový izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac reagoval v nedeľu (17.2.) na slová, ktoré izraelské médiá pripísali premiérovi židovského štátu Benjaminovi Netanjahuovi, o tom, že Poliaci sa v časoch druhej svetovej vojny podieľali spolu s nacistami na hromadnom vyvražďovaní židov. Podľa Kaca sa Netanjahu, ktorý svoj výrok neskôr poprel a označil ho za dezinterpretáciu, vyjadril jasne. 

Benjamin Netanjahu
Zobraziť galériu (3)
Benjamin Netanjahu  (Zdroj: SITA/Gali Tibbon/Pool via AP)

Poľský premiér Morawiecki v reakcii na Kaca na tlačovom brífingu uviedol, že "v tejto chvíli čakáme na rozhodnú reakciu na opovrhnutiahodný, neprijateľný a jednoducho rasistický výrok novovymenovaného izraelského ministra zahraničných vecí. Niečo takéto jednoducho nemôže zostať bez odpovede," povedal predseda poľskej vlády, ktorý svoju účasť na summite premiérov krajín V4 a Izraela zrušil už v nedeľu. Pôvodne ho mal zastupovať minister zahraničných vecí Jacek Czaputowicz. Na uskutočnení summitu v Jeruzaleme sa dohodli lídri V4 na historickom summite V4 a Izrael v Budapešti v roku 2017.    

Viac o téme: SummitPoľskoAndrej BabišV4Izrael
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu