Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Znenie spoločnej deklarácie, ktorú dnes prijali členské štáty V4 na summite v Bratislave

Stretnutie na summite v Bratislave
Stretnutie na summite v Bratislave (Zdroj: SITA/Martin Medňanský)

BRATISLAVA - Predsedovia krajín V4 sa dnes stretli v Bratislave na summite s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Okrem riešenia aktuálnych otázok v Európskej únii dnes tiež uviedli deklaráciu, ktorá má viacero bodov.

Deklarácia vyšla pri príležitosti 30. výročia historických zmien v strednej Európe. Jej prvý bod sa venuje práve tejto problematike.
 
Pred tridsiatimi rokmi vznikli hlboké, politické a spoločenské hnutia za slobodu a demokraciu, pomocou ktorých sa podarilo zvrhnúť totalitné režimy v strednej Európe. V záujme politických cieľov bolo zjednotenie Nemecka a Európy. Ľudia v strednej Európe získali späť svoju slobodu a demokratické práva, ako aj možnosť opätovne sa pripojiť k spoločenstvu západných demokratických národov
 
Udalosti z roku 1989 uznávame ako kľúčové v úlohách vtedajšieho Československa, Maďarska, Poľska a Nemecka pri páde komunizmu. Antitotalitárne hnutia v týchto krajinách významne prispeli k zrýchleniu kolapsu totalitných režimov a pádu železnej opony. Nemecko túto historickú príležitosť prijalo víziou vytvorenia novej a modernej demokratickej Európy
 
Spoločné hodnoty a dodržiavanie ľudských práv a základných slobôd boli hnacou silou politických zmien v regióne. To bol dôvod, prečo bola vízia spojenia s EÚ a NATO vždy tak jasná. 
 
Po vstupe do EÚ pred 15 rokmi sa dokončil proces návratu Českej republiky, Maďarska, Poľska a Slovenskej republiky do európskej rodiny. Stredná Európa sa vrátila tam, kde vždy patrila geograficky, historicky i kultúrne.
 
Počas posledných tridsiatich rokov sa naše krajiny vydali úspešnou cestou. Vzájomné politické, hospodárske, kultúrne a vzťahy medzi ľuďmi medzi krajinami vyšehradskej skupiny a Nemecka sa do značnej miery rozvinuli a naša hospodárska vzájomná závislosť sa stala strategickou. Oceňujeme výsledky, ktoré sme spoločne dosiahli. Naše krajiny tvoria neoddeliteľnú súčasť európskeho projektu, ktorý je našou spoločnou budúcnosťou.
 
V súčasnosti, 30 rokov po znovuzjednotení Európy, čelí novým výzvam, ktoré môže riešiť len spoločnou reakciou. V súčasnej Európskej únii nie je miesto pre Východ-Západ, Sever-Juh a Staré-Nové. Cesta vpred spočíva v otvorenom a úprimnom dialógu na základe vzájomnej dôvery a úcty medzi všetkými jej členskými štátmi.
 
Chceme prehĺbiť naše vzťahy v prospech našich občanov, našich krajín a Európskej únie ako celku. Jednota je kľúčová. Sme pripravení prispieť k silnejšej, bezpečnejšej, súdržnejšej, prosperujúcej a úspešnejšej Európe a naďalej podporujeme transatlantickú alianciu založenú na spoločných demokratických hodnotách a spoločných záujmoch.
Viac o téme: SummitBratislavaAngela MerkelováAndrej BabišViktor OrbánPeter PellegriniMateusz Morawiecki
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu