Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Europoslankyňa odchádza po hádkach s Hlinom: Začiatok rozpadu KDH?

Anna Záborská Zobraziť galériu (2)
Anna Záborská (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

BRATISLAVA - Dlhoročná poslankyňa Európskeho parlamentu Anna Záborská odchádza z KDH. Hnutie opúšťa po 30 rokoch, robí tak po zrelom uvážení. Podľa jej slov to nebolo ľahké rozhodnutie, pretože projekt KDH považovala za svoje životné poslanie. Podľa slov hovorcu hnutia uprednostniť osobný záujem kandidovať pred záujmom celku a jednoty kresťanských a konzervatívnych voličov je nezodpovedné a sebecké.

Ako uviedla Záborská vo svojom stanovisku, cez víkend o tom písomne informovala predsedu KDH Alojza Hlinu. Členstva sa vzdala s okamžitou účinnosťou. Vo svojom vyhlásení sa zároveň obracia na členov KDH, aby im vysvetlila dôvody tohto kroku.

„Po zrelom uvážení som sa rozhodla po 30 rokoch členstva vystúpiť z KDH. Nebolo to ľahké rozhodnutie, pretože projekt KDH som považovala za svoje životné poslanie. Rozumiem, že mnohí z vás budú prekvapení. Chápem, že niektorí mi to budú zazlievať, zatiaľ čo iným to možno bude aj ľúto. Avšak verím, že vzhľadom na naše dlhodobé priateľstvo sa ma pokúsite pochopiť. Poznáte ma a viete, že dobro a správne smerovanie strany boli pre mňa vždy prioritou a kedykoľvek som s jej smerovaním nesúhlasila, snažila som sa problémy riešiť vo vnútrostraníckej diskusii," adresovala členom hnutia. Záborská verí, že zdieľajú jej pohľad, že strana založená na kresťansko-demokratických princípoch by mala byť, okrem iného, otvorená takejto diskusii a rešpektovať iný názor.

Anna Záborská
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Milo Fabian)

Poslanec NR SR Richard Vašečka, ktorý sa vlani uchádzal o post predsedu KDH minulý rok v októbri poukázal na to, že vedenie KDH bráni Anne Záborskej, jednej z najúspešnejších a najpresvedčivejších kresťanských političiek, kandidovať za vlastné hnutie za europoslankyňu. 

"Takýto postoj vážne poškodzuje nielen samotné KDH, ale čo je dôležitejšie, aj kresťanskú politiku na národnej i európskej úrovni. To je aj dôvod, prečo sa k tomu vyjadrujem verejne. Moja zodpovednosť voči kresťanskej politike na Slovensku a v celej Európe má u mňa jednoznačne prednosť pred straníckou lojalitou," vysvetlil poslanec. Podľa neho je nezmyselné argumentovať v tomto prípade generačnou obmenou.

Reakcia KDH

KDH v reakcii označilo za paradoxné, že sa Záborská odhodlala k takémuto kroku práve v týždni modlitieb za jednotu kresťanov. "Je nám to ľúto a prajeme jej všetko dobré v osobnom živote. Zároveň jej chceme poďakovať za všetko dobré, čo pre KDH počas svojho dlhoročného pôsobenia urobila. KDH umožnilo pani Záborskej, aby bola viac ako 20 rokov v národnom a európskom parlamente. Keďže však predpokladáme, že sa mieni ďalej politicky angažovať, takéto konanie považujeme za trieštenie politickej scény a rozbíjanie hlasov kresťanských voličov, ktorých jednotu v súčasnosti Slovensko veľmi potrebuje," uviedol hovorca hnutia Stano Župa.

 

 

Viac o téme: KDHAnna Záborská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu