Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Kritiku opozičných poslancov vníma Gajdoš ako politikárčenie

Peter Gajdoš
Peter Gajdoš (Zdroj: SITA/Braňo Bibel)

BRATISLAVA - Minister obrany Peter Gajdoš (SNS) vníma kritiku niektorých opozičných poslancov ako politikárčenie. Podľa jeho slov postupuje rezort obrany pri modernizačných projektoch v súlade s platnou legislatívou. Na armádne nákupy je možné uplatniť výnimku, čím sa príslušné dokumenty dostanú do vyhradeného režimu. Na otázku, či by nebolo jednoduchšie nákupy techniky zverejniť, odpovedal Gajdoš tak, že z jeho pohľadu postupuje rezort obrany vždy v zmysle platnej legislatívy.

"Beriem to do určitej miery, ako politikárčenie. Riešime záležitosti vysoko transparentne. Pre vlastnú obhajobu a rezortu obrany spomeniem, že nepostupujeme takzvanou „šuflíkovou“ metódou. Nie je to tak, že sa ráno zobudím a otvorím si ľubovolnú zásuvku, práve naopak. Boli schválené strategické dokumenty, podľa ktorých postupujeme," povedal Gajdoš. Zaujímavosťou je, že minister argumentoval aj schválením vynovenej bezpečnostnej a obrannej stratégie, pričom ich odobrenie v Národnej rade SR blokuje Slovenská národná strana (SNS). Tieto strategické dokumenty boli zatiaľ schválené iba vládou SR.

Minister spomenul aj schválený Dlhodobý plán rozvoja Ozbrojených síl SR. "Ja v zmysle tohto plánu predkladám vláde SR projekty a podľa následného schválenia ich realizujeme. Pokiaľ je potrebné a vyžiada si to výbor pre obranu a bezpečnosť, som vždy pripravený a doložiť a obhájiť potrebné dokumenty," doplnil Gajdoš. "Čo sa týka ochrany utajovaných skutočností, musím zabezpečiť postup podľa platnej legislatívy a môžem robiť iba to, čo mi zákon umožňuje," povedal minister. Na záver Gajdoš pripomenul, že internú smernicu, podľa ktorej sú armádne nákupy utajované, zaviedol bývalý minister obrany a v súčasnosti opozičný poslanec Ľubomír Galko (SaS).

Viac o téme: Peter GajdošMinister obravy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu