Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Minister Gajdoš pripúšťa: Povinná vojenská služba môže byť opäť realitou, reagoval aj premiér

Peter Gajdoš Zobraziť galériu (3)
Peter Gajdoš (Zdroj: SITA/Braňo Bibel)

BRATISLAVA - Z hľadiska konkurencieschopnosti vojenského povolania na trhu práce nie je záujem o Ozbrojené sily (OS) SR taký veľký. Ministerstvo obrany (MO) SR pripúšťa celospoločenskú diskusiu o opätovnom zavedení povinnej vojenskej služby.

 "V súčasnosti máme dostatočné množstvo personálu na zabezpečenie plnenia úloh, či už v aktívnej službe, alebo zálohách. Ale do budúcnosti, samozrejme, by aj táto alternatíva mohla pripadať do úvahy, pretože záujem o vstup do ozbrojených síl stagnuje," povedal minister obrany Peter Gajdoš (SNS).

Zatraktívniť povolanie profesionálneho vojaka chce rezort zatiaľ napríklad zvýšením platov. Nízky záujem o prácu v armáde sa snaží ministerstvo podľa Gajdoša vyriešiť novou koncepciou štátnej služby profesionálnych vojakov, vďaka ktorej by platy profesionálnych vojakov mali v budúcom roku vzrásť až o 40 percent. Chce im dať to, čo im patrí za odvedenú prácu a úsilie. Ministerstvo pritom podľa jeho slov prihliada aj na nebezpečenstvo, ktorému čelia pri plnení operácií a úloh v prospech zaistenia bezpečnosti vo svete a v prospech obrany SR.

Minister pripustil zavedenie povinnej vojenskej služby, ak by v budúcnosti vznikla potreba doplniť OS SR a bolo by to nevyhnutné z hľadiska obrany krajiny. Vyžadovalo by si to však podľa neho celospoločenskú diskusiu a nemalé investície do zabezpečenia infraštruktúry.

Vyjadril sa aj premiér 

Povinná vojenská služba by mohla byť podľa premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD) jedno z možných riešení prípadnej krízovej situácie. Uviedol to dnes na tlačovom brífingu s tým, že podľa jeho slov existujú pochybnosti, či by mladá generácia, ktorá neabsolvovala povinnú vojenčinu, bola vôbec ochotná pomôcť v prípade núdze. "Slovensko  by mohlo mať problém v prípade vzniknutia nejakej krízovej situácie, kde už máme niekoľko generácií, ktoré neabsolvovali základnú vojenskú prípravu. A v prípade potreby, hoci pevne verím, že taká situácia už u nás nenastane, je tu zjavne problém, či by vôbec bola mladá generácia ochotná sa chcieť zúčastniť na nejakých aktivitách na obranu Slovenskej republiky," povedal Pellegrini. Téma opätovného zavedenia povinnej služby je podľa premiéra na stole už niekoľko rokov.Pellegrini okrem iného doplnil, že je to závažné rozhodnutie, ktoré si vyžaduje odbornú diskusiu a celospoločenskú aj politickú zhodu. Chce preto počkať na návrh Slovenskej národnej strany (SNS). Podľa medializovaných informácií spomenul opätovné zavedenie povinnej vojenčiny predseda Národnej rady SR a SNS Andrej Danko. Diskusiu o povinnej vojenčine pripustil aj minister obrany Peter Gajdoš (SNS). 

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Braňo Bibel)
"Rešpektujem postoj koaličného partnera, ale počkáme si na to, až budú známe detaily. Ide o zložitú tému, ktorá môže naraziť aj na silný odpor verejnosti a preto je potrebná odborná diskusia a celospoločenská zhoda. Niektoré krajiny majú povinnú vojenskú službu, niektoré ju opätovne zavádzajú, takže musíme o tom diskutovať," doplnil Pellegrini.

Kritika SaS

né zavedenie povinnej vojenskej služby ako riešenie nezáujmu mladých ľudí o vstup do ozbrojených síl. Uvádza to strana Sloboda a Solidarita (SaS) vo svojom stanovisku na medializované informácie o opätovnom zavedení povinnej vojenskej služby. Podľa liberálov ide o ďalší úlet Slovenskej národnej strany (SNS), ktorá tému povinnej vojenčiny otvorila. "Minister v skutočnosti hovorí, že ak bude málo mladých ľudí, ktorí sú ochotní byť profesionálnymi vojakmi, potom budú povinne vojakmi všetci mladí muži a zadarmo. Lenže tento koncept už v minulosti zlyhal a komunistická armáda bola všetkým možným len nie tým, čím mala byť, bojaschopnou silou, ktorej členovia sú ochotní za vlasť a slobodu položiť život,“ uviedol poslanec NR SR za SaS Ľubomír Galko.

Minister Gajdoš pripúšťa: Povinná
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Peter Gajdoš (SNS) by to mal ako vojak z povolania podľa Galka vedieť a keď to nevie, mal by si prestať idealizovať časy, keď za starého režimu študoval na vojenskom gymnáziu v Banskej Bystrici a neskôr na Vysokej vojenskej škole pozemného vojska vo Vyškove. "Slovenská republika ako člen Severoatlantickej aliancie (NATO) nepotrebuje veľkú, demoralizovanú, nebojaschopnú armádu, zloženú z brancov, ktorí sú na vojenčine z donútenia. Primerané platy, dobré sociálne zabezpečenie a moderná technika sú len časťou problému, ktorému čelia Ozbrojené sily SR,“ tvrdí Ľubomír Galko. "Druhou a nemenej významnou časťou problému je morálna vybavenosť vojakov, ich vzťah k vlasti, spojencom, slobode a demokracii. Tento vzťah formujú významnou mierou politici," doplnil Galko.

Viac o téme: Ministerstvo obranyVojenská službaPeter Gajdoš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu