Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Novela, ktorá sa dotkne kandidátov na ústavných sudcov: Audiovizuálny prenos z vypočutia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady SR budú po novom vypočúvať kandidátov na ústavných sudcov. Vyplýva to zo schválenej novely zákona o Ústavnom súde SR, ktorú poslanci tento týždeň schválili 75 hlasmi napriek tomu, že voľba kandidátov na ústavných sudcov zostáva po starom.

"Cieľom je zvýšiť publicitu verejného vypočutia osôb, ktoré sa uchádzajú o post sudcu Ústavného súdu Slovenskej republiky. Navrhuje sa, aby sa zo schôdze Ústavnoprávneho výboru NR SR uskutočňoval audiovizuálny prenos, ktorý zabezpečí Kancelária Národnej rady SR," vyplýva z dôvodovej správy dnes už schváleného zákona. Táto zmena sa tak prenáša aj do Rokovacieho poriadku NR SR.

Po novom má Kancelária Národnej rady SR povinnosť vytvoriť podmienky pre účasť verejnosti na rokovaní Ústavnoprávneho výboru NR SR, kde budú kandidáti na ústavných sudcov vypočutí. Rovnako má byť na zasadnutie pozvaný prezident republiky, ktorého však môže zastúpiť vedúci pracovník Kancelárie prezidenta SR. Ten môže dostať slovo počas zasadnutia, kedykoľvek o to požiada.

Samotný kandidát na sudcu Ústavného súdu SR sa v rozprave predstaví, priblíži dôvody, pre ktoré sa uchádza o funkciu, uvedie svoje pracovné skúsenosti. "Zmenou je rozšírenie osobnej prezentácie kandidáta aj o publikačnú činnosť, účasť na prednáškach, seminároch a vedeckých konferenciách," vyplýva zo zákona. Následne kandidát môže odpovedať na otázky poslancov či prezidenta.

Materiály, ktoré sú súčasťou návrhu na voľbu kandidáta na sudcu ústavného súdu, musia byť po novom zverejnené najmenej 45 dní, a to s ohľadom na vytvorenie dlhšieho časového priestoru pre verejnosť pri oboznamovaní sa s uchádzačkami o funkciu sudcu Ústavného súdu Slovenskej republiky. Doposiaľ to bolo sedem dní.

Slovensko čaká začiatkom budúceho roka masívna obmena sudcov Ústavného súdu SR, mandát vyprší deviatim z 13 sudcov. Noví sudcovia si budú talár obliekať do roku 2031. Prezident Andrej Kiska by mal vyberať nových ústavných sudcov spomedzi 18 kandidátov, ktorých zvolí parlament.

Viac o téme: VypočúvanieZvukový záznamVoľba ústavných sudcov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu