Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Prezident alebo premiér? Najnovší prieskum dôveryhodnosti, veľký súboj Kisku a Pellegriniho

Andrej Kiska, Peter Pellegrini, Robert Fico a Andrej Danko Zobraziť galériu (3)
Andrej Kiska, Peter Pellegrini, Robert Fico a Andrej Danko (Zdroj: SITA / Branislav Bíbel, TASR / Martin Baumann)

BRATISLAVA - Najdôveryhodnejším politikom je prezident SR Andrej Kiska, dôveruje mu 41,3 percenta ľudí. Na druhom mieste skončil premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) a trojicu najdôveryhodnejších politikov uzatvára predseda parlamentu Andrej Danko (SNS). Vyplýva to zo septembrového prieskumu agentúry Focus.

Najmenej dôveryhodný je líder Ľudovej strany Naše Slovensko Marián Kotleba, ktorému dôveruje 13,9 percenta respondentov a nedôveruje 83 percent. Expremiér Robert Fico obsadil siedme miesto z desiatich. Dôveru mu vyslovilo 25,4 percenta ľudí a nedôveru 71,6 percenta.

Údaje vyplývajú z prieskumu agentúry FOCUS, ktorý uskutočnila v dňoch 18. až 25. septembra formou osobného dopytovania. Výberovú vzorku tvorilo 1 015 respondentov. 

 

Agentúra zisťovala mieru dôvery a nedôvery občanov k vybraným politikom, konkrétne k najvyšším ústavným činiteľom a predsedom politických strán a hnutí, ktoré dlhodobo prekračujú hranicu zvoliteľnosti do parlamentu.

Do desiatky najdôveryhodnejších politikov sa podľa prieskumu dostal aj predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár (26,1 percenta), predseda Smeru-SD Robert Fico (25,4 percenta), za ním nasleduje líder hnutia OĽaNO Igor Matovič (23,6 percenta), ďalej predseda mimoparlamentného KDH Alojz Hlina s 15,5 percenta. 

Z prieskumu tiež vyplýva, že voliči jednotlivých strán a hnutí najviac dôverujú svojim lídrom. U voličov opozičných politických subjektov a strany Most-Híd je na druhom mieste dôveryhodnosti súčasný prezident SR Andrej Kiska.

Prezident alebo premiér? Najnovší
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky.sk)

Prezident alebo premiér? Najnovší
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky.sk)

Viac o téme: PrieskumDôveryhodnosťAndrej DankoFocusPeter PellegriniAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu