Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Mzdy na Slovensku podľa Beblavého rastú oproti našim susedom najpomalšie

Miroslav Beblavý
Miroslav Beblavý (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Mzdy na Slovensku podľa predsedu strany SPOLU-občianska demokracia Miroslava Beblavého rastú suverénne najpomalšie v celej strednej Európe. Ako ďalej uviedol na pondelkovej tlačovej besede, za posledné dva roky v prepočte na eurá v Českej republike stúpli mzdy o 21 %, v Maďarsku o 22 %, kým na Slovensku išlo o rast miezd len o 11,4 %.

"U našich dvoch najbližších susedov majú za posledné dva roky za sociálnej vlády Roberta Fica dvojnásobný rast miezd oproti Slovensku," povedal. Aj v Poľsku podľa Beblavého za posledné dva roky mzdy stúpli viac, ako na Slovensku, a to v prepočte na eurá o 14 %. Slovenský rast miezd preto podľa neho za našimi susedmi čoraz viac zaostáva.

Pomalší rast miezd na Slovensku oproti našim susedom podľa Beblavého spôsobuje zlyhávajúca politika súčasnej vlády. Vláda podľa neho razantnejšie zvyšuje minimálnu mzdu, avšak tá sa týka len ľudí s najnižším príjmom. Naopak, dlhé roky vláda podľa Beblavého ignorovala platy verejných zamestnancov. Upozornil na to, že Slovensko je krajinou s lacnou pracovnou silou pre zahraničných investorov a vláda zmluvami s investormi nezabezpečila, aby tomu tak nebolo.

Expertka strany SPOLU-občianska demokracia na dane a odvody Jaroslava Lukačovičová upozornila na to, že na Slovensku je príliš vysoké daňové a odvodové zaťaženie, ktoré treba znížiť. Vláda pritom podľa nej plánuje na utorkovom rokovaní parlamentného sociálneho výboru navrhnúť zvýšenie maximálneho vymeriavacieho základu na platenie sociálnych odvodov zo súčasného 7-násobku na 11-násobok priemernej mzdy na Slovensku spred dvoch rokov. Najvyšší možný vymeriavací základ na platenie sociálnych odvodov by tak stúpol z tohtoročných 6 384 eur na 10 494 eur.

Priemerná nominálna mesačná mzda zamestnanca na Slovensku v druhom štvrťroku tohto roka medziročne stúpla o 6,4 % na 1 004 eur. Ako ďalej v piatok informoval Štatistický úrad SR, nižší prírastok spotrebiteľských cien v porovnaní s rastom nominálnej mzdy ovplyvnil vývoj reálnej mzdy, ktorá sa medziročne zvýšila o 3,5 %. Sezónne očistená priemerná mzda oproti prvému kvartálu tohto roka vzrástla o 1,4 %.

Z územného hľadiska vyššia ako v priemere za celé hospodárstvo SR bola priemerná nominálna mesačná mzda iba v Bratislavskom kraji (1 285 eur). V ostatných krajoch sa pohybovala od 758 eur v Prešovskom kraji do 942 eur v Trnavskom kraji. Vo všetkých krajoch bola priemerná mzda vyššia ako v druhom štvrťroku minulého roka s najvyšším prírastkom o 9,1 % v Nitrianskom kraji a o 8,2 % v Žilinskom kraji.

V prvom polroku tohto roka dosiahla priemerná nominálna mesačná mzda zamestnanca v hospodárstve 980 eur. Medziročne sa zvýšila o 6,4 %, reálna mzda vzrástla o 3,7 %. Rast nominálnej mzdy bol o 2,2 percentuálneho bodu rýchlejší ako v rovnakom období minulého roka.

Viac o téme: MzdySlovenskoMiroslav BeblavýSPOLU-občianska demokracia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu