Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Saková na stretnutí v Budapešti: Schengen musíme zachovať, tvrdí ministerka

Stretnutie ministrov vnútra V4 a Rakúska
Stretnutie ministrov vnútra V4 a Rakúska (Zdroj: TASR/DUNA/MTI /Lajos Soos)

BUDAPEŠŤ - Význam kontroly a ochrany vonkajších hraníc Európskej únie v záujme zachovania Schengenu vyzdvihla v utorok v Budapešti ministerka vnútra SR Denisa Saková na schôdzke predstaviteľov rezortov vnútra krajín Vyšehradskej štvorky a Rakúska.

 "V rámci migračnej a azylovej politiky chceme efektívne koordinovať a komunikovať s jednotlivými krajinami V4 naše postoje, čo sa týka európskych otázok, ako je napríklad aj reforma centrálneho európskeho azylového systému a najmä Dublinu," povedala Saková v súvislosti s nadchádzajúcim slovenským predsedníctvom vo V4. 

"Budeme klásť dôraz na to, aby sme skutočne efektívne vykonávali kontrolu a ochranu vonkajších schengenských hraníc tak, aby sme zachovali Schengen s jeho princípmi taký, aký je, a nepotierali jeho základné vízie," zdôraznila ministerka.

Šéf maďarského rezortu vnútra Sándor Pintér podotkol, že čoraz viac európskych krajín nasleduje migračnú politiku vyšehradského zoskupenia."V otázke migrácie vládne medzi krajinami štvorky zhoda - preto bolo maďarské predsedníctvo v uplynulom roku také úspešné," dodal. 

Poľský minister vnútra a verejnej správy Joachim Brudziňski konštatoval, že krajiny V4 od začiatku prezentovali jasný postoj v sporoch v otázkach migrácie. "Potvrdilo sa, že sme mali pravdu," podčiarkol Brudziňski.

Predstaviteľ rakúskeho ministerstva vnútra Peter Goldgruber vyzdvihol nutnosť ochrany vonkajších hraníc a vytvorenia utečeneckého systému, ktorý by bol funkčný aj v prípade ďalšej krízy. "Migračnú krízu treba riešiť na vonkajších hraniciach Únie a vo vonkajších krajinách," povedal český veľvyslanec Juraj Chmiel, podľa ktorého posilnenie spolupráce V4 s Rakúskom je dôležité aj z toho hľadiska, že Rakúsko bude čoskoro predsedajúcou krajinou v Rade EÚ.

Viac o téme: BudapešťEurópska úniaSchengenDenisa Saková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu