Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Kiska: Niet úspešného podnikateľa, ktorý za sebou nemá neúspechy

Andrej Kiska, Borut Pahor Zobraziť galériu (3)
Andrej Kiska, Borut Pahor (Zdroj: SITA/Kancelária prezidenta SR)

ĽUBĽANA – Za každým jedným úspechom a úspešným podnikateľom je podľa prezidenta SR Andreja Kisku nesmierne veľa pádov a neúspechov. Mladí ľudia by sa preto podľa jeho slov nemali báť pádov.

"Niet úspešného podnikateľa na tomto svete, ktorý za sebou nemá množstvo neúspechov," zdôraznil v pondelok slovenský prezident na Slovinsko-slovenskej podnikateľskej konferencii v Ľubľane. Slovenská hlava štátu sa práve nachádza na oficiálnej návšteve Slovinska.

Na podnikateľskej konferencii sa Kiska prihováral mladým začínajúcim podnikateľom. Podľa neho sa mladí ľudia v tejto časti sveta boja ísť do podnikania. Úspešní absolventi univerzít sa radšej zamestnajú v dobrej firme, ich cieľom nie je vybudovať si úspešný biznis. A to je podľa prezidenta rozdiel napríklad oproti Spojeným štátom, kde chcú mladí ľudia viac podnikať a skôr chcú byť sami sebe šéfmi. A až keď sa im to nepodarí, zamestnajú sa v nejakej firme. 

Úlohou politikov je preto podľa Kisku ukazovať mladým ľuďom úspešných začínajúcich podnikateľov, a tým ich povzbudzovať a motivovať. "Chodiť medzi mladých ľudí na univerzity a hovoriť im, nebojte sa, poďte do toho, stojí to za to," doplnil prezident. Zároveň by mali politici podľa jeho slov vytvárať vhodné podmienky pre podnikanie či napríklad pomáhať mladým začínajúcim podnikateľom v úvode ich činnosti.

Prezidenta sprevádza na návšteve v Slovinsku aj skupina podnikateľov. Kiska zdôraznil, že je potrebné, aby slovenskí a slovinskí podnikatelia navzájom zdieľali svoje skúsenosti a aby sa od seba učili. Napríklad pripomenul, že slovinský prístav Koper je pre Slovensko najdôležitejší. Cez tento prístav sa vyloží 100 vlakov mesačne zo Slovenska. "Osemdesiat percent kontajnerovej prepravy ide cez Koper," dodal Kiska. Ale Slovensko sa má napríklad podľa neho čo učiť aj od hlavného mesta Ľubľany, ktoré recykluje 65 percent odpadu. 

Počas oficiálnej návštevy Slovinska sa slovenský prezident okrem iného stretol s prezidentom Slovinska Borutom Pahorom a predsedom vlády Mirom Cerarom. Zároveň položil veniec k Pamätníku obetiam všetkých vojen a odhalil "lavičku priateľstva". Späť do vlasti by sa mala hlava štátu vrátiť v pondelok vo večerných hodinách.

Kiska: Slovensko sa má od Slovinska čo učiť v oblasti cestovného ruchu

 

Slovensko a Slovinsko sú krajiny, ktoré majú k sebe blízko či už rozlohou, počtom obyvateľov a obe majú tiež nádhernú prírodu. Slovensku však možno trochu chýba more, ktoré Slovinsko má. Skonštatoval to v pondelok v Ľubľane prezident Andrej Kiska počas oficiálnej návštevy Slovinska.

Andrej Kiska, Borut Pahor
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Kancelária prezidenta SR)

Možno preto je podľa neho rozdielny pomer medzi slovenskými turistami, ktorí odchádzajú do Slovinska a slovinskými, čo prichádzajú na Slovensko. "Máme sa od vás v tomto smere čo učiť," dodal Kiska na tlačovej konferencii po rokovaní so slovinským prezidentom Borutom Pahorom. V Slovinsku totiž dosahuje cestovný ruch 12 % hrubého domáceho produktu (HDP), na Slovensku je to len niečo viac ako 2 %. "A pritom má Slovensko nádhernú krajinu," zhodnotil prezident.

Pre krajiny takýchto rozlôh je však podľa hlavy štátu dôležité vymieňať si najlepšie skúsenosti a pochopiť, čo sa dá z tej druhej krajiny naučiť. "Byť malou krajinou je aj výhodou, veľa zmien sa dá uskutočniť veľmi rýchlo. Len musíme byť otvorení, pozerať sa a byť ochotní veci meniť," uviedol Kiska. Súčasťou slovenskej delegácie, ktorá sa nachádza v Slovinsku, sú aj podnikatelia. Prezident preto verí, že naberú nové skúsenosti.

Vzťahy medzi obidvoma krajinami označil Kiska za absolútne bezproblémové a priateľské. Oba štáty sú v EÚ, v NATO a majú rovnakú menu euro. Podobne aj slovinský prezident Pahor označil politickú spoluprácu krajín za vzornú. Vyzdvihol, že slovenský prezident bol prvým zahraničným štátnikom, ktorý položil veniec k Pamätníku obetiam všetkých vojen. "Je to historický deň," konštatoval Pahor.

Andrej Kiska, Borut Pahor
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Kancelária prezidenta SR)

Pre Kisku to bola podľa jeho slov veľká česť, že si mohol ako prvý prezident uctiť obete všetkých vojen pri tomto novootvorenom pamätníku. Doplnil, že Slovensku takýto podobný pamätník chýba a je možno načase diskutovať o ňom. Vo vzájomnej diskusii sa obaja prezidenti venovali aj niektorým problémom, ktoré majú krajiny spoločné. Napríklad v rovnaký deň podali demisie premiéri oboch krajín. Slovensko však už má novú vládu a Slovinsko čakajú voľby.

Obe krajiny zároveň deklarovali, že chcú byť v centre Európskej únie (EÚ). Kiska tiež upozornil, že v oboch štátoch zaznieva silná ruská propaganda. "Cez rôzne typy kanálov sa Rusi snažia našu EÚ rozdeliť," uviedol slovenský prezident. Rusko totiž podľa jeho slov nechce silnú EÚ, chce ju rozdrobiť na malé krajiny, v ktorých môže silnejšie využívať svoj vplyv. Prezidenti sa zároveň zhodli aj v postoji, že EÚ by mala byť otvorená v prijímaní nových krajín. Prezident Kiska vystúpi v rámci návštevy Slovinska aj na slovensko-slovinskom podnikateľskom fóre. Do vlasti by sa mala hlava štátu vrátiť v pondelok vo večerných hodinách.

Viac o téme: PodnikateliaSlovinskoAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu