Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Právnik Bžán sa môže dostať k miliónom od štátu: Má obrovskú šancu, že mu súd odblokuje účet

Peter Žiga
Peter Žiga (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - Advokát Radomír Bžán, ktorého si najali nominanti Smeru na právne služby pre štát, by sa mohol v krátkom čase opäť dostať k 17,6 miliónom eur od štátnej akciovky MH Manažment. Informoval o tom denník Sme aj Denník N. Hoci mu prokuratúra peniaze za spor o vodnú elektráreň v Gabčíkovej zablokovala, právnik sa sťažoval na Ústavnom súde SR a ten vo štvrtok jeho sťažnosť prijal. V praxi to znamená, že má veľkú šancu, že mu súd vyhovie a účet mu odblokuje.

Senát Ústavného súd v zložení Marianna Mochnáčová, Milan Ľalík a Peter Brňák tlačovú správu k rozhodnutiu zverejnil v piatok a hoci sa v nej píše o sťažovateľovi len v iniciálkach ako o A. k. JUDr. R.B. s.r.o., je jasné, že ide o Bžánovu advokátsku kanceláriu. O sťažnosti Bžána za zablokovanie peňazí bude teraz tento senát rozhodovať.

Ústavný súd by tak mohol odblokovať peniaze na účte Bžánovej kancelárie oveľa skôr, než všeobecné súdy rozhodnú o žalobe štátu na advokáta pre odmenu za spor o Gabčíkovo. Právnik mohol podľa zmluvy s Fondom národného majetku a neskôr s MH Manažmentom dostať až 77 miliónov eur, s nominantmi Smeru sa ale dohodol na odmene 17,6 milióna eur, ktorú mu aj vyplatili. Štát sa rozhodol o odmenu súdiť až po tom, ako sa kauza Bžán prevalila v médiách.

Viac o téme: Radomír Bžán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu