Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Novely protikorupčných zákonov z dielne opozície neprešli

(Zdroj: archív V.R., SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Dvojicu návrhov noviel protikorupčných zákonov, a to zákona o preukazovaní pôvodu majetku a zákona o zodpovednosti za škodu spôsobenú štátu, uplatnení práva na náhradu škody štátom a treťou osobou v mene štátu a o odmene tretej osobe za uplatnenie tohto práva z dielne hnutia OĽaNO poslanci neposunuli do druhého čítania.

Remišová na tlačovej besede, kde zákony predstavila, uviedla, že zákon o preukazovaní pôvodu majetku je platný na Slovensku od roku 2010 a dodnes nepoznáme prípad, kde by štát podľa tohto zákona niekomu zhabal nelegálne nadobudnuté príjmy. V zahraničí sa podľa jej slov ľudia tohto zákona boja. "Zákon má veľké diery, umožňuje deklarovať ako legálne príjmy aj neobvyklé obchodné operácie, kúpu a obratom predaj akcií za 40-násobok kúpnej ceny, zlegalizovať 30 miliónov dar od strýka z Ameriky," povedala.

"Chceme, aby sa za legálny príjem nepovažovali príjmy z neobvyklých obchodných transakcií," povedala a dodala, že menia aj Trestný zákon, aby páchateľ musel dokázať, že nenadobudol majetok trestnou činnosťou. "Inak mu bude hroziť prepadnutie majetku," podotkla s tým, že podobne to funguje aj v Taliansku. Pri pojme „nelegálny príjem“ okrem toho, že ide o príjem nadobudnutý v rozpore so všeobecne záväznými právnymi predpismi, by novela ustanovovala aj vyvrátiteľnú domnienku nelegálnosti príjmu v prípadoch, ak príjem nie je preukázaný a tiež vtedy, ak ide o taký neobvyklý príjem, vzhľadom na všetky okolnosti prípadu, že je odôvodnené predpokladať, že ide o príjem získaný konaním porovnateľným s legalizáciou príjmu z trestnej činnosti.

Návrh novely zákona o zodpovednosti za škodu spôsobenú štátu, uplatnení práva na náhradu škody štátom a treťou osobou v mene štátu a o odmene tretej osobe za uplatnenie tohto práva, podľa ktorého verejný činiteľ je povinný s verejnými prostriedkami nakladať hospodárne a účelne, poslanci taktiež nepodporili. Ak by dotyčný zákon porušil, za škodu by zodpovedal vlastným majetkom. Konanie na súde by inicioval generálny prokurátor a ak by to odmietol, konanie by mohla iniciovať aj tretia osoba.

 

 

Viac o téme: KorupciaOpozíciaProtikorupčné zákony
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu