Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vašečka, ktorý chce vládnuť v KDH, šokuje slovami o sexe! Ejakulát mimo ženy uráža Boha

Richard Vašečka
Richard Vašečka (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Richard Vašečka nedávno oznámil svoj prechod zo strany OĽaNO do KDH. Oznámil aj svoju ambíciu stať sa predsedom strany. Zdá sa, že sa stáva čím ďalej, tým kontroverznejšou postavou. Najprv spochybňoval kresťanstvo súčasného predsedu KDH Alojza Hlinu a teraz na verejnosti rezonuje blog, ktorý dvihne zo stoličky nejedného človeka. Oprel sa v ňom do citlivej témy - vnímania sexu u kresťanov.

KDH zvykli ostatné strany kedysi prezývať aj Taliban. Bolo to v čase pred nástupom Alojza Hlinu do čela strany. Zdá sa, že pod vedením Richarda Vašečku by sa mohli tieto časy vrátiť. Vašečka vzal po prestupe do KDH úlohu "správneho" kresťana naozaj vážne. Je autorom niekoľkých publikácií a na stránke mladých kresťanov zastolom.sk v jednom zo svojich blogov sa venoval problematike prerušovaného sexu a intímneho života manželov. Jeho kontroverzná úvaha však vzbudzuje otázku: Kde je hranica medzi zdravým kresťanom a fanatikom? Ide len o dodržiavanie pravidiel alebo o zastaralé názory? Posúďte sami.  

Sex nie je vecou manželov, ale Boha

"Prečo Cirkev všetko zakazuje? Prečo lezie ľuďom do spálne? Nie je lepšie neveriacim či aspoň nekatolíkom? Tí sa môžu správať v oblasti manželskej intimity slobodne," začal Vašečka svoj blog. Poukázal na to, že mnohí chápu slobody mylne a že Boh má s človekom snáď ten najlepší plán. "Manželskej intimite sa venuje hneď na začiatku prvej knihy Biblie – Genezis. Sám Boh, nie Cirkev," pričom pokračoval relatívne podrobným výkladom Svätého písma na túto tému. Jasne pritom poukazuje na fakt, že podľa Biblie je Boží plán jasný. Muž a žena budú jedným telom.

"Sex nie je len vec manželského páru. Je to v prvom rade Božia vec! Sex nie je súkromné potešenie. Sex je napĺňanie Božieho plánu," napísal Vašečka. Podľa neho veľa ľudí, ktorí sa hlásia k cirkvi, v Boží plán v skutočnosti neveria. "Nevedia a nechcú nič vedieť o žiadostivosti, manželskej čistote, o poslaní sexuality v živote človeka."

Ľudia majú buď výčitky, alebo sú frustrovaní

Ľudia sa podľa neho takmer výlučne zaoberajú aktuálnou situáciou – predstavou ďalšieho tehotenstva, výškou materskej, sexuálnym uspokojením seba či svojho partnera. "Vedení náboženskou tradíciou sa však cítia povinní vtesnať svoje sexuálne správanie do hraníc určených katolíckou morálkou. Ak sa im to nedarí, prežívajú výčitky svedomia. Ak sa im to darí, sú frustrovaní z obmedzení, ktoré to prináša," uviedol Vašečka. 

Od prerušovaného sexu až k potratom

Po úvahách o tom, či prerušovaný sex je zlý, alebo nie je zlý, prešiel k extrémnemu príkladu s potratom. "Už slovo „prerušovaný“ naznačuje, že niečo nie je v poriadku. Veľmi často ide totiž pri nejakom „prerušení“ v skutočnosti o „vyrušenie“ či dokonca „zrušenie“," uviedol.

"Extrémnym príkladom použitia termínu „prerušenie“ je pomenovanie vyvolaného potratu „umelé prerušenie tehotenstva“. Hoci je jasné, že nejde o žiadne prerušenie, ale o ukončenie a zrušenie ľudského života nenarodeného dieťaťa," stupňuje svoje úvahy nový člen KDH. Pri prerušovanom sexe nás vraj vyrušuje naše myslenie, samozrejme, pomýlené.

Asistovaná masturbácia či potešenie?

"Predstava, že sex je len vzbudenie príjemných pocitov vyvolané dráždením pohlavných orgánov. To však v skutočnosti nie je definícia sexu, ale masturbácie. Bohužiaľ, sexuálny život mnohých manželských párov by bolo možné nazvať „asistovanou masturbáciou“," podľa Vašečku je Boží plán je iný.

Ďalej cituje katechizmus, v ktorom sa píše o dôstojných "úkonoch", ktoré by sa mali konať skutočne ľudským spôsobom. "Ak sa konajú spôsobom skutočne ľudským, vyjadrujú a napomáhajú vzájomnému darovaniu sa, ktorým sa navzájom radostne a vďačne obohacujú. Sexualita je prameňom radosti a potešenia: Sám Stvoriteľ ustanovil tiež, aby manželia v tejto úlohe plodenia nachádzali rozkoš a šťastie tela i ducha. Manželia teda nerobia nič zlé, keď túto rozkoš hľadajú a tešia sa z nej. Prijímajú to, čo im Stvoriteľ určil. Ale aj manželia sa musia vedieť udržať v medziach správnej umiernenosti," uvádza Vašečka.

Sexuálne uspokojenie bez následkov

"Zistil som, že väčšina manželských párov ani len netuší, že sexualita môže byť zdrojom nielen telesného potešenia a rozkoše, ale aj hlbokej duchovnej radosti. Preto dokola riešia základný problém – ako dosiahnuť sexuálne uspokojenie a vyvrcholenie „bez následkov“ (bez počatia). Prerušovaný sex je jeden z pokusov, ako to „zariadiť“," píše ďalej Vašečka. 

V tomto vidí jednu dobrú a jednu zlú správu. Zlou podľa neho je, že všetky metódy plánovaného rodičovstva okrem tých prirodzených sú na päťku. "Všetky sú však v rozpore s Božím plánom! A teraz tá veľmi dobrá: Boh miluje všetkých päťkárov!" Prerušovaný sex nie je v poriadku, tvrdí Vašečka, no upokojuje svojich čitateľov, že Boh ich neprestane milovať, nech sa deje čokoľvek.

Neklamte sa, nie sme zvieratká

Vašečka vyzýva ľudí, aby sa nebáli, ale ani neklamali samých seba. "Neklamte sa a nečičíkajte svoje svedomie. Prečo je teda prerušovaný sex zlý? V prvom rade, nie sme zvieratká, ale ľudia. Prežívanie manželskej intimity je čisté a dôstojné, keď sa deje „spôsobom skutočne ľudským“, tzn. prirodzeným, zodpovedajúcim ľudskej prirodzenosti," žiadne iné vyvrcholenia nepripúšťa. "Úmyselná ejakulácia mimo pošvy je neprirodzená a traumatizujúca. A nemýľme sa, byť prirodzeným pri sexe nie je módny trend (ako biopotraviny či odmietanie kožuchov), ale Boží zákon!"

Manželský úkon je totiž vyjadrením manželského sľubu. "Ak sa bojíme svojej plodnosti a odmietame ju, v skutočnosti sa nechceme celí dať a celí prijať. Ak manželia prerušujú sex, odmietajú ho dotiahnuť do konca." Za jasné jadro problému označil strach. "Verte mi, strach nie je dobrý spoločník pri manželskom sexe. A prerušovaný sex so sebou stále nesie závoj strachu. Čo ak…? Riešením strachu nie je antikoncepcia, ale dôvera," uvádza Vašečka.

V sexe koná slobodne

"Nie slepá iracionálna dôvera, ale dôvera v milujúceho Otca, všemohúceho Stvoriteľa, ktorý s nekonečnou múdrosťou stvoril celý vesmír i každého človeka, vložil do neho svoje zákony, podľa ktorých funguje aj ľudská sexualita," pridal aj fakt, že chcú s manželkou ďalšie dieťa, no pre jej zdravotné problémy a Vašečkovu vyťaženosť zatiaľ "neplánujú počať ďalšie dieťa".

"Tragické je, že v dobe, keď západná civilizácia definitívne zomiera aj kvôli demografickej kríze, počujem dokola stále náreky: „Čo ak budeme mať dieťa?” Verte, neverte, v oblasti manželskej intimity sa cítim a konám veľmi slobodne. Prerušovaný sex však z vlastného najhlbšieho presvedčenia pokladám za niečo, čo by ma okrádalo vo vzťahu k mojej manželke," uvádza Vašečka, ktorý na koniec dodal poetické slová. "Ty si moja a ja som tvoj. Celá, celý."

Viac o téme: KDHAlojz HlinaRichard Vašečka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu