Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Súdna rada rozhodla: Za kandidáta na sudcu Všeobecného súdu EÚ zvolili Ivana Rumanu

Ivan Rumana
Ivan Rumana (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Ako kandidáta na dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ dnes Súdna Rada SR zvolila sudcu Ivana Rumanu. Ten v druhom kole voľby porazil bývalého šéfa Ústavného súdu SR a aktuálneho poradcu prezidenta Jána Mazáka. Rumanu ako kandidáta na post dodatočného sudcu nominoval člen rady Daniel Hudák a Združenie sudcov Slovenska.

Rumana, ktorý v druhom kole voľby dostal 11 z celkového počtu 14 hlasov, podla vlastných slov už 12 rokov pôsobí ako sudca správneho kolégia Najvyššieho súdu SR. Zaoberá sa pritom predovšetkým problematikou hospodárskej súťaže, štátnej pomoci a práva duševného vlastníctva. Ako uviedol, bol členom senátu, ktorý rozhodol o zrušení Slovenskej pospolitosti alebo rozhodoval v prípade advokátky Mešencovej, ktorú vylúčili z advokátskej komory, keď prijala úlohu policajnej agentky.

Na prvom kole voľby, v ktorom žiadny z kandidátov nezískal potrebný počet hlasov, sa okrem Rumanu a Mazáka zúčastnil aj Michal Kučera, nominovaný Slovenskou advokátskou komorou. Víťazného kandidáta musí teraz odobriť vláda a následne poradný výbor súdu.

Všeobecný súd Európskej únie je súčasťou Súdneho dvora Európskej únie. Skladá sa zo 44 sudcov menovaných dohodou vlád členských štátov únie na obdobie šiestich rokov. Súd rozhoduje napríklad o žalobách podaných členskými štátmi proti Európskej komisii alebo Rade EÚ. Poradný výbor súdu v minulosti odmietol dvoch slovenských kandidátov na post dodatočného sudcu.

Bývalého politika Radoslava Procházku neodobril „vzhľadom na obavy o integrite kandidáta, ktoré podľa výboru neboli rozptýlené". Podporu poradného výboru nezískala ani prvá naša kandidátka na post dodatočného sudcu Mária Patakyová, ktorá neprešla výberom v marci 2016 pre neznalosť francúzštiny, pracovného jazyka súdu.

Viac o téme: SudcaSúdna radaBratislavaSlovenskoIvan RumanaVšeobecný súd EÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu