Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rozkol v koalícii? Smer, SNS aj Most chcú vlastných kandidátov, Kiska stále mlčí

Koalícia zrejme predstaví troch prezidentských kandidátov. Každá strana chce svojho. Zobraziť galériu (7)
Koalícia zrejme predstaví troch prezidentských kandidátov. Každá strana chce svojho. (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Pomaly a isto sa začínajú skloňovať prvé možné mená prezidentských kandidátov. Zatiaľ však nikto nepotvrdil svoju kandidatúru. Strany vládnej koalície však zrejme postavia vlastných kandidátov a nie jedného spoločného, situácia v koalícii preto môže byť napätá. Súčasný prezident Andrej Kiska sa ešte nevyjadril, opozícia zatiaľ čaká.

Líder strany Most-Híd Béla Bugár už dávnejšie spomínal, že koalícia v súčasnom zložení Smer, SNS a Most spolu do prezidentských volieb nepôjde. "Smer aj SNS chcú vlastných kandidátov, takže aj tam sa budeme musieť rozhodnúť, čo je pre nás lepšie a kde sa strana vidí v budúcnosti. Ale je to ešte ďaleko," povedal nedávno Bugár. 

Most predstaví vlastného kandidáta

Do prezidentských volieb v roku 2019 sa preto Most rozhodol postaviť vlastného kandidáta. Rozhodlo o tom pondelkové republikové predsedníctvo strany. Informáciu pre Topky potvrdila hovorkyňa strany Klára Debnár. "Áno, Republikové predsedníctvo Mosta-Híd na svojom ostatnom zasadnutí prijalo rozhodnutie, že strana do prezidentských volieb postaví vlastného kandidáta," uviedla hovorkyňa strany.

Béla Bugár
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Konkrétne mená však ešte nie sú známe. O prezidentských voľbách má strana hovoriť ešte na republikovej rade a potom na straníckom sneme, ktorý sa má konať v júni. Či toto rozhodnutie vyvolá spor medzi koaličnými stranami je otázne. "Podobné úvahy koaličných partnerov považujeme za legitímne a nie za sporné. Vládnutie a prezidentské voľby nie sú spojené nádoby," uviedla Klára Debnár.


Začína sa boj o prezidentské kreslo: Špekuluje sa o prvých menách, kto nahradí Kisku?


Vlastného kandidáta chce aj Danko

Andrej Danko za stranu SNS takisto ohlásil ambíciu predstaviť vlastného kandidáta. Koncom minulého roka to oznámil na predsedníctve SNS, no zatiaľ nekonkretizoval o koho by malo ísť. "Viem, o ľuďoch s charizmou, ktori by boli vhodnými kandidátmi," vyhlásil šéf strany. Napriek tomu zatiaľ považuje otázky o možnom spore v koalícii za predčasné, informovala Topky hovorkyňa Zuzana Škopcová. 

Andrej Danko
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Lajčák ani Fico kandidovať nebudú

Premiér Robert Fico (Smer-SD), ktorý v posledných voľbách kandidoval a prehral v druhom kole s Kiskom, vyhlásil, že kandidovať už nebude. Svoju kandidatúru vylúčil aj Maďarič. O jeho možnej kandidatúre sa v kuloároch špekulovalo po tom, ako sa otvorene kriticky vyjadroval k fungovaniu Smeru-SD. Smer-SD však mieni postaviť vlastného kandidáta. Spomínali sa minister zahraničia Miroslav Lajčák, ktorý vedie Valné zhromaždenie OSN, aj podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič.

Lajčák oznámil, že kandidovať nebude, chce zostať pri zahraničnej politike. Lajčák svoju prezidentskú kandidatúru vylúčil v rozhovore pre denník Pravda. Tvrdí, že o tom nikdy neuvažoval. "Chcem sa ďalej venovať zahraničnej politike, ktorá ma napĺňa," vyhlásil s tým, že je to konečné rozhodnutie, ktoré sa nezmení. Zároveň avizoval, že po skončení na čele Valného zhromaždenia OSN sa vráti na ministerstvo.

Robert Fico
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Minister vnútra Kaliňák nechcel Lajčákovo rozhodnutie komentovať. "Ako podpredseda Smeru-SD sa venujem bezpečnostným otázkam a pri tom by som aj ostal," uviedol. Nechcel špekulovať ani o menách možných kandidátov. Smer-SD má podľa neho na túto vec čas do decembra 2018. Šefčovič nedávno uviedol, že o kandidatúre zatiaľ neuvažoval. Svoju úlohu vidí skôr v snahe zvýšiť volebnú účasť na ďalších eurovoľbách, aby nesilneli extrémistické a protieurópske strany. Diskusia o prezidentskom kandidátovi bude podľa neho relevantná koncom roka.

Kažimír chce spoločného kandidáta koalície

Bolo by normálne, aby sa strana Smer-SD usilovala o spoločného kandidáta vládnej koalície v budúcoročných prezidentských voľbách. Domnieva sa tak podpredseda strany a minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

Peter Kažimír
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Na oznámenie Lajčáka, ktorého premiér Robert Fico (Smer-SD) dlhodobo označoval ako možného dobrého kandidáta, reagoval Kažimír tak, "že je vždy dobré, keď niekto usekne špekulácie". Smer-SD podľa neho nebude mať problém nájsť iného kandidáta, "Je to otázka správneho časovania. Z tohto pohľadu sa mi zdá, že je ešte trochu priskoro," poznamenal.

Čakáme, kým sa Kiska "vymáčkne"

Pre najsilnejšiu vládnu stranu bude z pohľadu Kažimíra dôležité, ako sa rozhodne úradujúci prezident Andrej Kiska. "On má šancu pokračovať. Všetci čakáme. Nech sa aj on 'vymáčkne' a budeme vedieť, ako zareagovať,“ vysvetlil. Podľa Kažimíra je predčasná otázka aj to, či má Smer-SD postaviť nestraníka.

"Nezabudnime, že sme členmi koalície. Bolo by normálne sa usilovať o podporu všetkých koaličných strán," domnieva sa Kažimír. "Považujem za úplne normálne, že konzultácia medzi koaličnými partnermi je čisto prirodzená. Nemusel by to byť čisto stranícky kandidát. Snaha mať širšiu podporu je úplne prirodzená vec," doplnil. 

Andrej Kiska
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Foto: SITA/Diana Černáková)

Aj ďalší podpredsedovia Smeru – SD Peter Žiga a Robert Kaliňák sa zhodli na tom, že je ešte čas na postavenie prezidentského kandidáta. "Myslím, že to sú otázky, ktoré je ešte skoro riešiť. Predsa len, do prezidentských volieb je viac ako rok," uviedol Žiga. Ten vysvetlil, že slová premiéra Fica o Lajčákovi naznačovali len jeho vhodnosť na kandidatúru.

"To neznamená, že to bol oficiálny kandidát strany Smer-SD, to nikdy nebolo takto vnímané. Hovorilo sa skôr o typoch ľudí, ktorí by mohli kandidovať a aké má Smer-SD predstavy ohľadom svojho budúceho kandidáta na prezidenta," zdôraznil minister hospodárstva.

Kiska stále mlčí

To, či bude Andrej Kiska opäť kandidovať, je stále nejasné. Stranu však nezaloží, kandidovať do parlamentu nebude a premiérom byť nechce. Toto bolo posolstvo Kisku, ktoré pridal na Facebook. "V tejto súvislosti by som rád odpovedal na otázku, ktorú často dostávam. Na otázku o mojej politickej budúcnosti. Nebudem zakladať politickú stranu. Nebudem kandidovať do parlamentu. A pravdaže tým pádom ani neuvažujem o funkcii premiéra," napísal prezident.

Ako ďalej dodal, v súčasnosti ešte nevie, či bude kandidovať na prezidenta aj druhý raz. "To, či znova budem kandidovať ako nezávislý, nestranícky kandidát na prezidenta, vám všetkým oznámim najneskôr do konca septembra budúceho roku," dodal Kiska. Prezidentské voľby budú v roku 2019. Do boja sa už prihlásil prvý uchádzač Radovan Znášik. 

Viac o téme: Prezidentské voľbyRobert FicoBéla BugárAndrej DankoAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu