Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Mikuláš Dzurinda je sklamaný zo Slovenska: Uvažuje o veľkom návrate, Fico je len údržbár

Mikuláš Dzurinda Zobraziť galériu (3)
Mikuláš Dzurinda (Zdroj: SITA/Jozef Jakubčo)

BRATISLAVA - Mikuláš Dzurinda sa zrejme vráti do politiky. Okrem toho sa v rozhovore vyjadril aj na adresu súčasného premiéra Roberta Fica, ktorého označil za údržbára. Myslí si, že premiér už premrhal príliš veľa času. Podľa Dzurindu chýba na Slovensku silný líder, ktorý by sa Ficovi postavil.

Expremiér Slovenskej republiky to vyhlásil v rozhovore pre portál HlídacíPes.org. Dzurinda povedal, že Robert Fico už premárnil príliš veľa času a že jeho reformy nebudú prinášať výsledky donekonečna. Prekvapil aj svojím vyhlásením, že nevylučuje návrat do politiky, no zatiaľ nevidí najmenší dôvod dávať nejaké kategorické stanovisko.

Fico je údržbár

"Pozrite sa, Robert Fico je údržbár, ale ešte zrejme má nejaký pud sebazáchovy," povedal dvojnásobný expremiér. "Našťastie to nezbúral, aj keď urobil pár chýb a trochu zdeformoval rovnú daň. Asi je to aj jeho inštinkt a pud sebazáchovy, že nezničil to, čo sme s veľkými ťažkosťami vybudovali."

Robert Fico
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Keď chcel Robert Fico poraziť Mikuláša Dzurindu, útočil najviac na to, že zo Slovenska spravil montovňu. "No, urobil som, ale to bolo v roku 2006, keď sme začali bojovať s dvadsaťpercentnou nezamestnanosťou. Problém Fica je, že od tej doby neurobil vôbec nič, aby to zmenil," povedal Dzurinda s tým, že súčasný premiér montovňu len rozširuje a apeloval pri tom na vznikajúce automobilky.

Ficovi vytkol aj fakt, že úplne rezignoval napríklad na riešenie životných podmienok rómskej menšiny. Podľa expremiéra Fico premrhal veľa času. "Sila tých reforiem je však taká obrovská, že ešte stále vďaka nim dobiehame vyspelejšie krajiny, aj keď - ako hovorí tá spomínaná analýza - je to krehké a nepôjde to tak donekonečna."

Slovensku chýba silný líder, Dzurinda nevylučuje návrat

Podľa bývalého lídra SDKÚ Slovensku chýba silný líder, ktorý by sa dokázal Ficovi postaviť. Síce vládol len o dva roky menej ako Fico, nedopadol ako on. "Niekto robí politiku len preto, aby vládol. Ja som chcel hlavne veci meniť."

Mikuláš Dzurinda je sklamaný
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Dzurinda zároveň nevylúčil svoj návrat do politiky. "Nevylučujem to, no nevidím najmenší dôvod dávať nejaké kategorické stanovisko," uviedol expremiér. "Musím čakať, nová generácia mi začala liezť po chrbte a tlačiť sa dopredu. A to je úplne legitímny proces. Takže ešte stále čakám. Na Slovensku stále vznikajú nové strany."

So svojou vládou som spokojný

Expremiér stál pred 20-imi rokmi na začiatku kľúčového obdobia po páde Mečiarovej vlády. Jeho prvá vláda nasmerovala krajinu do Európskej únie i NATO, druhá proces dokončila. "Som spokojný. Ticho sa radujem. O Slovensku si dnes nikto netrúfne povedať, že je čiernou dierou tak, ako to bolo v lete 1997," apeloval na obdobie mečiarizmu. "Dnes je Slovensko vnímané, nechcem to prehnať, ale ako ekonomický tiger v rámci štátov V4."

Viac o téme: Robert FicoMikuláš Dzurinda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu