Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Chrenek za jadro považuje krajiny, ktoré sa ťahajú dopredu

Dušan Chrenek
Dušan Chrenek (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Za európske jadro považuje šéf Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Dušan Chrenek krajiny, ktoré sa ťahajú dopredu a chcú silnejšie spolupracovať vo viacerých oblastiach, aj keď nie vo všetkých. Hlavný priestor na užšiu spoluprácu vidí v eurozóne, oblasti obrany, sociálnych otázok a zdaňovania. Zároveň trvá na tom, že Európska únia je aj spoločenstvo hodnôt ako slobody, demokracie a právneho štátu a to je niečo, na čom bude založená aj v budúcnosti.

Chrenek podotkol, že krajiny eurozóny sú už teraz silnejšie integrované. Pokrok nastáva aj v otázkach obrany a bezpečnosti, kde sa za posledný rok urobilo viac, ako za posledných 20 rokov. Pokiaľ ide o otázku zdaňovania, podľa šéfa Zastúpenia EK nejde o to, že všetci budeme mať rovnaké dane. Ide skôr o lepšiu koordináciu, aby sme zabránili daňovým únikom a podvodom. „Odhad únikov je jeden bilión eur ročne. Celý hrubý domáci produkt Slovenska je 80 miliárd. Tie úniky sú veľké a je to aj preto, že nemáme dobre prepojené systémy. Preto EÚ musí lepšie spolupracovať,“ vysvetlil Chrenek s tým, že zlepšenie nastalo, pokiaľ ide o výmenu informácií. Okrem toho Komisia navrhla aj zmenu systému cezhraničného platenia DPH, kde je únik v hodnote 50 miliárd eur ročne. Krajiny sa tiež zhodli na čiernom zozname daňových rajov, nespolupracujúcich krajín. „Potrebujeme tiež zamedziť tomu, aby veľké firmy zneužívali svoje postavenie. Tie často platia nízke alebo minimálne, takmer nulové dane, preto potrebujeme lepšiu spoluprácu,“ dodal šéf Zastúpenia EK na Slovensku.

Legislatíva, podľa ktorej sa firmy budú zdaňovať podľa spoločných pravidiel, sa volá konsolidovaný základ dane právnických osôb. Podľa Chreneka to neznamená rovnakú sadzbu dane, ale prehľad o tom, kde firma pôsobí, aké platí dane. Potom bude mať Únia lepší prehľad o tom, aké aktivity firmy vyvíjajú a budú tak platiť dane tam, kde produkujú zisk.

Hoci Chrenek vidí budúci užšiu spoluprácu hlavne v ekonomických otázkach, podotkol, že Európska únia je založená na hodnotách slobody, demokracie a právneho štátu. „To je niečo, na čom musí byť založená aj do budúcnosti. To je podmienka,“ povedal s tým, že preto Komisia dáva aj výzvy niektorým krajinám a začala konanie pre porušovania práva EÚ voči krajinám s cieľom zaručiť princípy právneho štátu.

Viac o téme: Európska úniaDušan Chrenek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu