Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO Premiér Fico: Útok v priamom prenose, kritika prezidenta a médií

Robert Fico Zobraziť galériu (3)
Robert Fico (Zdroj: Topky.sk / Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico (Smer-SD) v pondelok skritizoval médiá za to, ako pristúpili k vyhláseniu piatich veľvyslanectiev pri príležitosti sobotného Medzinárodného dňa proti korupcii (9.12.). Fico považuje za škandál, že médiá ani opozícia o ňom neinformovali a žiada, aby tak urobili.

"Prestaňte robiť tento dvojaký kilometer, ak je pozitívna správa o boji proti korupcii, ak je jasné vysvedčenie, ktoré hovorí o tom, že vláda robí a urobila strašne veľa, tak to prosím povedzte slovenskej verejnosti. Ľudia na Slovensku majú pravo počúvať aj dobré správy, nielen zlé, ktoré na nás valíte od rána do večera," odkázal novinárom Fico. 

Robert Fico o aktuálnych otázkach

Žiada médiá o nápravu

Tvrdí, že nech vláda urobí akékoľvek rozhodnutie, okamžite ju napadne opozícia a média to s "láskou" preberajú. Neinformovanie o spomínanom vyhlásení, ktoré považuje za pozitívnu správu pre Slovensko, podľa neho nezapadlo do hry voči vláde. Označil to za hrubé porušenie pravidiel práce novinárov a médií. Fico preto žiada médiá, aby to napravili.

Päť veľvyslanectiev západných krajín ocenilo minulý týždeň vládu SR za úsilie v boji proti korupcii a vyzvalo ju, aby pokračovala v opatreniach zameraných na podporu transparentnosti. Vyhlásenie spoločne vydali ambasády Belgicka, Británie, Holandska, Kanady a Spojených štátov. Ambasády zároveň pripomenuli potrebu ďalších reformných krokov.

Robert Fico
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky.sk / Vlado Anjel)

Foto: Vlado Anjel

Kiska by mal chýbajúcich sudcov vymenovať čo najrýchlejšie

Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) naďalej očakáva, že prezident SR Andrej Kiska čo najrýchlejšie vymenuje chýbajúcich sudcov Ústavného súdu (ÚS). Za najlepšie považuje, keby tak urobil do Vianoc, vyhlásil na pondelkovom brífingu. Premiér ho na to vyzval aj minulý týždeň.

"Zodpovedá za to, že dnes Ústavný súd nie je plne obsadený, že nemá šancu ÚS vybavovať agendu tak, ako by mal vybavovať," skonštatoval Fico. Hlave štátu zároveň pripomenul, že podľa Ústavy sa má starať o riadny chod ústavných orgánov v štáte.

Ústavný súd skonštatoval, že prezident SR porušil ústavné práva kandidátov na post ústavného sudcu, ktorí boli riadne zvolení v Národnej rade. Premiér v tejto súvislosti kritizoval opozíciu, najmä SaS, ktorej predstavitelia podľa neho priamo navádzajú prezidenta, aby nález nerešpektoval. Tvrdí preto, že liberáli idú proti Ústave SR a hrubo porušujú demokratický charakter štátu.

"Ak bude normálne v tejto krajine, že budeme spochybňovať rozhodnutia ÚS, dokonca budeme považovať za národné hrdinstvo, ak niekto sa rozhodne nerešpektovať nález ÚS len preto, že kandidáti na sudcov ÚS boli zvolení za mojej druhej vlády, toto je koniec právneho štátu," zhrnul Fico. Skonštatoval, že ani on nebol niekedy nadšený z rozhodnutí ÚS, nikdy to však nekomentoval.

Rozhodnutie developerov o významných investíciách zobral Fico na vedomie

Premiér Robert Fico (Smer-SD) zobral na vedomie rozhodnutie developerov HB Reavis a J&T Real Estate, ktorí stiahli nateraz svoje žiadosti o udelenie štatútu významnej investície pre ich projekty v Bratislave.

"Dnes na porade mi bolo povedané, že ani jeden, ani druhý návrh na rokovaní vlády nebudú. Nebolo to vôbec konzultované s koaličnými partnermi. Ja som túto informáciu len dostal na vedomie dnes, že tieto veci nebudú na rokovaní vlády. To je všetko," reagoval Fico na novinársku otázku, či sa tak stalo pre odpor koaličných partnerov.

Podľa Fica je preto dôležité, aby sa na stredajšom (13.12.) rokovaní kabinetu ponúkli témy, ktoré oslovia bratislavskú verejnosť. Avizoval, že hlavné mesto by malo dostať 13 miliónov eur na opravu ciest. Časť pomoci má byť nenávratná, zvyšok pôžička. Peniaze by mali smerovať aj do Slovenskej národnej galérie či Slovenského národného divadla.

Developeri HB Reavis a J&T Real Estate v pondelok stiahli svoje žiadosti o udelenie štatútu významnej investície pre ich projekty v Bratislave. Na brífingu to oznámil podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini (Smer-SD). O týchto žiadostiach tak v stredu nerozhodne ani vláda, hoci to bolo v pláne.

Viac o téme: Robert Fico
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu