Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

PRÁVE TERAZ Kiska zabránil ústavnej kríze: VIDEO Toto je rozhodnutie prezidenta

Andrej Kiska Zobraziť galériu (12)
Andrej Kiska (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Jana Laššáková, Mojmír Mamojka a Miroslav Duriš budú novými sudcami Ústavného súdu SR. Prezident ich vymenuje tento týždeň vo štvrtok. Informoval o tom dnes prezident Andrej Kiska. Nových sudcov vymenuje po tom, čo ústavný súd 6. decembra rozhodol o sťažnosti piatich kandidátov, z ktorých si prezident odmietol vybrať.

Spôsob voľby by sa mal zmeniť, navrhlo OĽaNO

Spôsob voľby kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR by sa mal zmeniť. Ako dnes ďalej na brífingu uviedol opozičný poslanec NR SR Ján Budaj (OĽANO), bez potrebných zmien sa Slovensko môže ocitnúť v situácii, že ústavný súd bude jednofarebný. Kandidáti by sa podľa Budaja mali voliť nielen nadpolovičnou, ale kvalifikovanou alebo ústavnou väčšinou. V tejto súvislosti vyzval ministerku spravodlivosti na iniciatívu zmeniť zákon.

"Ústavný súd by mal byť výkladnou skriňou súdnictva," povedal líder OĽANO Igor Matovič. Podľa neho sa však súd momentálne politizuje, pričom kandidátku Janu Laššákovú, ktorá je momentálne poslankyňou NR SR za Smer-SD, označil za "stelesnenie politiky" a rozhodnutie prezidenta vymenovať ju označil za veľké sklamanie. Ako Matovič dodal, hrozí, že jednofarebný ústavný súd ovládaný Smerom bude kryť chrbát politickým predstaviteľom tejto strany.

Andrej Kiska
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Strana Sloboda a Solidarita v reakcii na rozhodnutie hlavy štátu konštatuje, že rozumie snahe prezidenta neeskalovať napätie v spoločnosti. "Je otázkou, či sa takáto snaha neprejaví ešte oveľa väčším napätím v budúcnosti," uvádzajú liberáli. Až budúcnosť podľa SaS ukáže, či sú oprávnené obavy, že vymenovaní ústavní sudcovia naozaj podporia pretváranie Ústavného súdu SR na filiálku Smeru alebo zostanú verní právu a spravodlivosti.

Jana Laššáková, Mojmír Mamojka a Miroslav Duriš budú novými sudcami Ústavného súdu SR. Prezident ich vymenuje tento týždeň vo štvrtok. Informoval o tom dnes prezident Andrej Kiska. Nových sudcov vymenuje po tom, čo ústavný súd 6. decembra rozhodol o sťažnosti piatich kandidátov, z ktorých si prezident odmietol vybrať.

Ústavný súd prikázal prezidentovi, aby vo veci konal a z parlamentom navrhnutých kandidátov vybral troch nových sudcov. Prezident Kiska doteraz odmietal vymenovať z kandidátov sudcov ÚS s odôvodnením, že vo svojej doterajšej praxi sa nevenovali ústavnému právu a ochrane ľudských práv a existujú závažné pochybnosti, či sú schopní zastávať funkciu ústavného sudcu.

Andrej Kiska
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Spor o tom, aké poslanie má Ústavný súd

Ústavný súd prikázal prezidentovi, aby vo veci konal a z navrhnutých kandidátov vybral troch nových sudcov. Kiska si mal podľa ÚS vybrať zo siedmich kandidátov zvolených parlamentom, pričom Mojmír Mamojka ako jediný Kiskovo rozhodnutie nenamietal. Ďalší kandidát Imrich Volkai svoju pôvodnú sťažnosť stiahol.

Ako Kiska dnes povedal, vždy trval na tom, že kandidáti na ústavných sudcov musia byť odborne zdatní a morálne spôsobilí. Pripomenul, že proti rozhodnutiu ústavného súdu neexistuje žiaden vnútroštátny opravný prostriedok. Na sudcov ÚS musia byť vyššie nároky ako na sudcov všeobecných súdov. Takisto vyhlásil, že odmieta a vždy odmietal zákulisné kšefty. Rozhodnutie ÚS z minulého týždňa je podľa Kisku jedno z najhorších vôbec.

Kiska vyhlásil, že problém menovania sudcov ústavného súdu nikdy nebol obyčajným sporom o kompetencie. „Bol to hodnotový zápas o to, ako by mal vyzerať ústavný súd, aby plnil svoje poslanie,“ zdôraznil. "Trúfam si povedať, že to bol spor o to, aké poslanie má ústavný súd vôbec plniť. Či má byť nezávislým orgánom ochrany ústavnosti, ako to predpokladá naša ústava alebo či pripustíme jeho využívanie na dosahovanie sebeckých cieľov politickej moci," uviedol ďalej.

Andrej Kiska
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Kiska si myslí, že minulotýždňový nález ústavného súdu „vstúpi do dejín ústavnoprávnej praxe na Slovensku ako jedno z jeho najhorších rozhodnutí“. Odôvodnenie nálezu odporuje výroku. Senát rozhodoval nad rámec svojej právomoci o jednotlivcoch, ktorí neboli účastníkmi sporu. Preskúmaval rozhodnutia prezidenta, ktoré neboli predmetom konania. Jedna chyba za druhou, pre ktorú je rozhodnutie zmätočné a nevykonateľné.

Prezident dokonca uviedol, že sa obáva, že je právne a fakticky nemožné postupovať podľa tohto rozhodnutia. Jeho význam vidí iba v tom, že bude slúžiť ako výstraha budúcim generáciám. „Varovanie pre všetkých, ako hlboko možno klesnúť, ak politická svojvôľa vytlačí právo z inštitúcie, ktorá má byť miestom ochrany ústavnosti,“ zdôraznil. Keďže si však Kiska myslí, že ďalšie pokračovanie sporu právnou cestou by neviedlo k ničomu dobrému, rozhodol sa spor, ktorý trvá už tri roky, ukončiť.

Andrej Kiska
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Hlava štátu pokračovala v kritike Ústavného súdu SR, keď uviedla, že ak väčšina súčasných sudcov ústavného súdu otvorene ignoruje základné princípy právneho štátu, nerešpektuje pravidlá aplikácie a výkladu práva, nie je správne ani žiaduce v tomto spore z pozície hlavy štátu pokračovať ďalej. Zrejme by sa kopili ďalšie ignorantské rozhodnutia ústavného súdu so závažnými dôsledkami presahujúcimi problém menovania ústavných sudcov.

"Smerovalo by to už len k rozvratu ústavných princípov nášho štátu, k rozbitiu zvyškov aj tak nízkej dôvery ľudí v ústavné inštitúcie na Slovensku. Nech som hocijako silno presvedčený, že pravda je na mojej strane, ako prezident nemôžem rozvrat ústavnosti pripustiť," vyhlásil Kiska. Uviedol, že radšej dnes prijíma prehru v jednej bitke, aby sme v zápase o lepšie súdnictvo mohli pokračovať. Spor sa podľa Kisku stále záväzne nevyriešil. Je potrebné podľa neho, aby parlament ústavnou zmenou celú vec vyjasnil alebo ústavný súd všeobecne záväzným výkladom ústavy odstránil rozpory medzi vlastnými rozhodnutiami.

Pripomenul ďalej, že sa blíži výmena takmer celého pléna ústavného súdu. V rámci nej budú poslanci voliť osemnástich kandidátov. Z nich bude Kiska v roku 2019 vyberať deviatich sudcov ústavného súdu. Očakáva, že bude môcť vymenovať vysoko odborne zdatných a morálne spôsobilých ľudí a že to budú sudkyne a sudcovia, ktorí svojím profesionálnym, nestranným a nezávislým rozhodovaním zastavia úpadok inštitúcie zodpovednej za ochranu základných práv a slobôd ľudí na Slovensku.

Andrej Kiska
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Hlava štátu teraz očakáva, že sa pominú skutočné aj vymyslené dôvody pre nečinnosť parlamentu a vláda predloží návrh na zmenu ústavy, ktorý sprísni kritériá na výber kandidátov na sudkyne a sudcov ústavného súdu.

Prezident Kiska doteraz odmietal vymenovať z piatich kandidátov dvoch za sudcov ÚS s odôvodnením, že vo svojej doterajšej praxi sa nevenovali ústavnému právu a ochrane ľudských práv a existujú závažné pochybnosti, či sú schopní zastávať funkciu ústavného sudcu. Ústavnému súdu 5. septembra 2016 doručili sťažnosť Jána Bernáta, Miroslava Duriša, Evy Fulcovej a Juraja Sopoligu, ktorú následne 14. septembra I. senát ústavného súdu prijal na ďalšie konanie.

Sťažnosť Jany Laššákovej doručili ústavnému súdu 13. septembra 2016 a 4. októbra ju uznesením III. senát ústavného súdu (Jana Baricová, Sergej Kohut, Rudolf Tkáčik) prijal na ďalšie konanie. Plénum ústavného súdu 12. októbra 2016 uznesením spojilo obe veci na spoločné konanie.

Trinásťčlenné plénum ÚS je nekompletné po tom, ako prezident odmietol vymenovať sudcov na celkovo tri uvoľnené miesta. Odmietnutí kandidáti, ktorých v minulom volebnom období schválila Národná rada SR, podľa hlavy štátu nespĺňali nároky spojené s takýmto postom. Došlo k sporom, či takýto postup prezidenta má oporu v ústave. Jednoznačnú odpoveď na to nedala ani Benátska komisia, na ktorú sa Andrej Kiska obrátil.

Andrej Kiska
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Laššáková prijíma rozhodnutie s pokorou

Poslankyňa NR SR za koaličný Smer-SD Jana Laššáková vníma s veľkou pokorou krok prezidenta SR Andreja Kisku, ktorý sa rozhodol ju vo štvrtok (14.12.) vymenovať za sudkyňu Ústavného súdu SR. Do tohto termínu sa Laššáková vzdá mandátu.

"Vo svojej celej právnickej profesii som prichádzala do styku s ústavou, s právnymi predpismi. Na ústavnoprávnom výbore som bola pri tvorbe zákonov, tak si myslím, že som pripravená zastávať funkciu. Špecializovala som sa na obchodné právo, civilné veci aj na ochranu práv občana," dodala. Konkrétnejšia bude, až keď bude mať v rukách rozhodnutie o vymenovaní.

Prezident Kiska oznámil, že vo štvrtok vymenuje za ústavných sudcov Mojmíra Mamojku, Janu Laššákovú a Miroslava Ďuriša. Urobil tak v reakcii na rozhodnutie senátu Ústavného súdu SR.

Žitňanská je odhodlaná urobiť zmeny

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) rešpektuje rozhodnutie prezidenta Andreja Kisku menovať za ústavných sudcov Mojmíra Mamojku, Janu Laššákovu a Miroslava Ďuriša. Zároveň avizuje zmeny.

"Tak, ako sa prezident rozhodol rešpektovať vzniknutú situáciu po rozhodnutí Ústavného súdu SR, tak s rešpektom treba prijať aj rozhodnutie prezidenta o ústavných sudcoch. Patová situácia okolo Ústavného súdu je týmto definitívne uzatvorená a ja som pripravená urobiť všetko preto, aby nastávajúce voľby ústavných sudcov v roku 2018 už mohli prebehnúť podľa nových pravidiel kreovania Ústavného súdu," napísala na sociálnej sieti.

Kiska sa rozhodol ukončiť tri roky trvajúci spor s Národnou radou SR, ktorá kandidátov navrhla. Nešlo podľa jeho slov o kompetenčný spor, ale o spor o to, aké poslanie má Ústavný súd vôbec plniť. Vyhlásil, že odmieta vykonať najnovší nález prvého senátu ÚS zo 6. decembra, ktorý hlave štátu prikázal vymenovať troch ústavných sudcov z celkom siedmich zvolených kandidátov. Spor sa napriek tomu rozhodol ukončiť uplatnením svojej výlučnej právomoci.

SaS: Kiskova snaha sa môže prejaviť aj inak

Opozičná SaS rozumie snahe prezidenta SR Andreja Kisku neeskalovať napätie v spoločnosti. "Je však otázkou, či sa takáto snaha neprejaví ešte oveľa väčším napätím v budúcnosti," reaguje na jeho utorkové rozhodnutie vymenovať chýbajúcich sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR.

Až budúcnosť podľa SaS ukáže, či sú oprávnené obavy, "že vymenovaní ústavní sudcovia naozaj podporia pretváranie Ústavného súdu SR na filiálku Smeru alebo zostanú verní právu a spravodlivosti".

Kiska oznámil, že vo štvrtok (14.12.) vymenuje za ústavných sudcov Mojmíra Mamojku, Janu Laššákovú a Miroslava Ďuriša. Chýbajúcich sudcov sa rozhodol vymenovať po tom, čo ÚS SR skonštatoval, že porušil ústavné práva kandidátov na post ústavného sudcu, ktorí boli riadne zvolení v Národnej rade SR.

Mamojka garantuje nestrannosť

Plánované menovanie za sudcu Ústavného súdu SR vnímam ako vrchol mojej právnickej kariéry a urobím všetko preto, aby som tak ako doteraz fungoval maximálne profesionálne a dôstojne. Uviedol to exposlanec a akademik Mojmír Mamojka, ktorého prezident SR Andrej Kiska vo štvrtok (14.12.) vymenuje za ústavného sudcu.

To, že pôsobil v NR SR ako poslanec Smeru-SD, nevníma ako prekážku. "Nebol som členom Smeru-SD, bol som na ich kandidátke ako odborník. Som sociálne orientovaný, nepopieram. Ale mojím šéfom bolo vždy právo. Nikdy som za sebou nikoho nemal," dodal Mamojka.

Kiska oznámil, že za ústavných sudcov vymenuje Mojmíra Mamojku, Janu Laššákovu a Miroslava Ďuriša. Zároveň avizuje zmeny. Rozhodol sa tak ukončiť tri roky trvajúci spor s Národnou radou SR, ktorá kandidátov navrhla. Nešlo podľa jeho slov o kompetenčný spor, ale o spor o to, aké poslanie má Ústavný súd vôbec plniť.

Vyhlásil, že odmieta vykonať najnovší nález prvého senátu ÚS zo 6. decembra, ktorý hlave štátu prikázal vymenovať troch ústavných sudcov z celkom siedmich zvolených kandidátov. Spor sa napriek tomu rozhodol ukončiť uplatnením svojej výlučnej právomoci.

Viac o téme: Ústavný súdAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu