Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Fico avizoval na sneme ústavné zmeny: Richter má v pláne konať už budúci mesiac

Ján Richter
Ján Richter (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

MARTIN - Minister práce Ján Richter (Smer-SD) plánuje už budúci mesiac osloviť koaličných partnerov, ale aj opozičné strany v súvislosti s novelizáciou Ústavy SR, ktorú na sobotňajšom sneme strany ohlásil premiér Robert Fico (Smer-SD). Na zmenu najvyššieho zákona štátu totiž potrebuje koalícia aspoň časť opozície.

"Sme schopní minimálne z hľadiska dôchodkových vecí dospieť ku kompromisu. Je otázka, či to robíme iba pre seba, alebo aj pre voličov opozície. Preto chcem osloviť všetky parlamentné strany. Napr. otázka dôchodkového systému a jeho zakotvenia v ústave má už niekoľkoročné pozície," vysvetlil Richter.

V Smere-SD sú podľa jeho slov presvedčení, že opozícia bude mať minimálne záujem sa k tejto téme vyjadrovať. "Je to štandardný proces, ústava sa nedá otvoriť bez toho, aby sa našlo 90 hlasov," dodal.

Fico v prejave povedal, že po tom, čo európski lídri vo švédskom Göteborgu v novembri prijali tzv. európsky pilier sociálnych práv, začala sa na Slovensku príprava na novelizácii Ústavy SR, v ktorej by sa mali lepšie zakotviť niektoré sociálne práva. Má ísť napríklad o právo na minimálnu mzdu, hornú hranicu veku odchodu do dôchodku či existenciu prvého, druhého a tretieho dôchodkového piliera.

Zároveň pripomenul, že podľa súčasného nastavenia zákona bude o 18 až 20 rokov vek pri odchode do dôchodku 65 rokov a viac. "Predstava, že ľudia na Slovensku budú pracovať do sedemdesiatky, ak si uvedomíme, za akých podmienok pracovali v minulosti, je pre mňa neakceptovateľná. Preto by som chcel nájsť zhodu v Národnej rade, aby sme ústavne zakotvili hornú hranicu veku odchodu do dôchodku," avizoval Fico.

Rovnako si vie predstaviť ústavnú úpravu dôchodkového systému, hoci mal Smer-SD v minulosti voči tomu výhrady. Výhodou by bolo, že sa legislatíva v tejto oblasti nebude meniť tak ľahko ako doteraz. "Ak sa tento systém postupne nejako nastavil, poďme hovoriť aj s opozíciou, či vieme zakotviť existenciu takéhoto dôchodkového systému v Ústave SR. Myslím, že by to významne pomohlo k stabilite tohto mechanizmu," argumentoval premiér.

Viac o téme: OpozíciaSmer-SDJán Richter
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu