Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Ministerstvo školstva má dať výboru správu o kontrole špeciálnych škôl

Erika Jurinová
Erika Jurinová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministerstvo školstva má dať parlamentnému ľudskoprávnemu výboru správu o tom, koľko špeciálnych škôl skontrolovalo a s akým výsledkom. Poslanci to žiadajú v súvislosti s neoprávneným zaraďovaním detí do špeciálnych škôl. Potvrdila to predsedníčka výboru Erika Jurinová (OĽaNO).

Na prípad upozornili poslanci OĽaNO už v minulosti, kritizovali zaraďovanie detí z rómskych osád, ktoré dávali do špeciálnych škôl, aj keď tam nepatria. Ako príklad uvádzali školu v Rokycanoch, ktorú inšpekcia preverila. Podľa OĽaNO kontrola odhalila, že v Rokycanoch bolo neoprávnene do špeciálnej školy zaradených 80 percent detí.

OĽaNO naznačilo, že Rokycany nie sú jediný prípad, preto chce skontrolovať všetky špeciálne školy. To, že prípad z Rokycian nie je zrejme jediný, pripúšťa aj vládny splnomocnenec pre rómske komunity Ábel Ravasz (Most-Híd). "Dlhodobo požadujem, aby sme urobili širokoplošné preverenie diagnostického systému na Slovensku," uviedol nedávno Ravasz.

Nazdáva sa, že prípad školy v Rokycanoch bol len vrchol ľadovca. Netvrdí, že takých škôl je na Slovensku veľa, ale nevie vylúčiť, že také ešte sú. Preto by to bolo treba preveriť a tiež by sa mala zmeniť diagnostika detí. "Máme veľké problémy s diagnostickým systémom. Musíme sa prestať tváriť, že náš diagnostický systém je v poriadku," konštatoval.

Poukázal na viaceré pripravované zmeny, ktoré by situáciu mohli pomôcť riešiť. Hovorí napríklad o pilotnom programe diagnostiky a rediagnostiky aj o prerábaní dokumentácie, konkrétne informovaného súhlasu. Rodičia podľa neho často dobre nevedia, čo sa deje a čo teda podpisujú. 

Viac o téme: ŠkolstvoOĽaNOErika Jurinová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu