Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

KDH sa vráti silné a pripravené, zostavuje odborný Zbor poradcov, uviedol Hlina

Alojz Hlina
Alojz Hlina (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) sa vracia, bude veľmi silné a pripravené. Na utorkovej tlačovej konferencii hnutia v Bratislave to vyhlásil jeho predseda Alojz Hlina. KDH v tejto súvislosti zostavuje odbornú štruktúru - Zbor poradcov, od ktorého si hnutie sľubuje profesionalizáciu svojich stanovísk a navrátenie odbornej diskusie do politiky. Hlina dnes predstavil poradcov KDH pre oblasť školstva Bohdana Hroboňa a pre spravodlivosť Jozefa Vozára.

"Je nevyhnutné, aby úspešná strana mala svoju odbornú štruktúru," vyhlásil Hlina s tým, že KDH ju buduje intenzívne, stratégiou "nie až tak rýchlo ako dobre". Po novembrovom sneme si hnutie zadefinovalo svoju odbornú štruktúru - Zbor poradcov. "Jeho počet nemôže byť vyšší ako počet členov vlády," dodal Hlina, podľa ktorého týmto hnutie nepredstavuje tieňovú vládu.

Poradcom KDH pre oblasť školstva je zakladateľ projektu Spojenej evanjelickej školy v Martine Bohdan Hroboň, ktorý predstavil svoju víziu slovenského školstva. "Bol by som rád, keby naše deti, žiaci a študenti v slovenských školách boli šťastnejší," povedal. Štúdia agentúry PISA podľa neho pred piatimi rokmi ukázala, že slovenské deti spolu s českými a juhokórejskými patria v krajinách OECD medzi najmenej šťastné. "Keď si zvážite, že je to desať až 15 rokov, možno aj viac, takej krásnej časti života, je to zdrvujúce a je to škoda," dodal Hroboň.

Poradcom pre oblasť spravodlivosti v Zbore poradcov KDH bude riaditeľ Ústavu štátu a práva Slovenskej akadémie vied a člen Súdnej rady SR Jozef Vozár. Ponuku podľa svojich slov prijal najmä preto, lebo Alojza Hlinu pozná ako čestného človeka. "Boj za právo je trvalou vecou. Možno sa nám zdá, že niekedy vyhrávame, ale nesmieme rezignovať na spravodlivosť, lebo ako hovoril jeden múdry človek, štát bez spravodlivosti je organizované lúpežníctvo," vyhlásil Vozár.

Právo sa podľa neho u nás často zneužíva a obchádza a víziou ako hľadať riešenia, je adaptovať dobré myšlienky na naše podmienky a dosadiť do čelných funkcií kvalitných ľudí. "Ich odborný a hlavne charakterový profil dáva záruku, že budú vykonávať tieto funkcie čestne," dodal Vozár, podľa ktorého je verejným záujmom, aby bola spravodlivosť dostupnejšia a pre všetkých. V priebehu roka 2018 chce KDH podľa Hlinu predstavovať ďalších členov Zboru poradcov.
 

Viac o téme: KDHAlojz Hlina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu