Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Matovič odsúdil Ficovu nočnú zmenu za pásom: Trápne divadlo, fraška a dvojitá zrada na ľuďoch

Fico v noci makal vo fabrike za pásom Zobraziť galériu (4)
Fico v noci makal vo fabrike za pásom (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - Opozícia odsúdila nočnú zmenu, ktorú na znak solidarity odpracoval so soboty na nedeľu predseda vlády SR Robert Fico pri zváračke plastov vo firme IAC Group v logistickom parku v Lozorne. Predstavitelia OĽaNO, SaS i mimoparlamentného KDH ju označili za trápne divadlo, frašku a snahu spomaliť pád preferencií.

Podľa lídra hnutia OĽaNO Igora Matoviča zažilo Slovensko počas poslednej noci bezprecedentné divadlo zo strany premiéra Fica, ktorý je desať rokov najmocnejším človekom v krajine, ale doteraz si na príplatky za prácu v noci, cez víkendy a sviatky nespomenul a jeho strana navyše pred polrokom nepodporila opozičný návrh OĽaNO na ich zvýšenie.

Takto pán premiér pracoval
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

To Matovič označil za dvojitú zradu Fica na ľuďoch. „Keď sme na ten problém upozornili, tak miesto toho, aby zahlasoval, zakázal svojim poslancom hlasovať. Mňa a nás vyhlasoval za bláznov a nakoniec sa nehanbí od bláznov odkopírovať návrh, predložiť ho a robiť tu trápne divadielko niekde vo fabrike,“ kritizoval Matovič na nedeľnom brífingu pred Úradom vlády SR.

Predseda opozičnej SaS premiérovi odkázal, že by mal zostať v továrni. Jeho nočnú považuje za frašku. „Mal by zostať v tej fabrike a manuálne pracovať, pretože keď pracuje vlastnou hlavou, sú z toho len problémy a národohospodárske škody,“ citovala Sulíka hovorkyňa strany Katarína Svrčeková. Ísť do fabriky na jednu nočnú je podľa Sulíka skôr zážitok ako seriózna práca.

Robert Fico na nočnej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Jana Birošová)

"Po niekoľkých rokoch by ráno neodchádzal takýto vysmiaty. Nehovoriac o naozajstných zamestnancoch fabriky, ktorým do zabehnutého procesu vbehol človek, ktorý netuší, čo má robiť, s húfom ochrankárov a novinárov za chrbtom. Tí teda museli byť celí nadšení,“ doplnil Sulík. „Úlohou premiéra je riadiť krajinu, aby sa tu zamestnanci i zamestnávatelia mali lepšie, a nie zúčastňovať sa zbytočných frašiek,“ uzavrel.

Podľa predsedu KDH Alojza Hlinu Robert Fico vie, že pád jeho preferencií je nezvratný, a preto sa ho snaží aspoň spomaliť. „A to akciami, ktoré robí opozícia a on sa im za to vytrvalo vysmieval,“ pripomenul Hlina, ktorý sa v lete zúčastnil na jeden deň žatvy. „Sme radi, že inšpirujeme,“ doplnil Hlina, podľa ktorého je na mieste otázka, čo bude premiér ešte schopný urobiť, aby zastavil pád preferencií.

Premiér absolvoval nočnú osemhodinovú pracovnú zmenu ako prejav solidarity so zamestnancami, ktorí pracujú počas noci, víkendov a sviatkov a v súvislosti s navrhovaným zvýšením ich finančného ohodnotenia. "Berte to ako prejav najhlbšej solidarity voči ľuďom, ktorí pracujú v noci. Ako jednoduchý prejav solidarity," uviedol v sobotu na brífingu.

Robert Fico na nočnej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Jana Birošová)

"Držím všetkým ľudom palce, pretože viem, že odpor niektorých podnikateľov na Slovensku voči nočným príplatkom bude obrovský. Držím však palce a verím, že návrh v parlamente nakoniec prejde," povedal po skončení nočnej zmeny. Ľudia pracujúci s ním vo fabrike v Lozorne na nočnej sa podľa neho tešia na avizované zvýšenie príplatkov za prácu v noci.

Viac o téme: Robert FicoRichard SulíkNočná zmena
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu