Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slovensko je podľa Fica v Európe v druhej kategórii: Nejde len o kvalitu potravín

Robert Fico počas návštevy Medzinárodnej protikorupčnej akadémie (IACA) v rakúskom Laxenburgu.
Robert Fico počas návštevy Medzinárodnej protikorupčnej akadémie (IACA) v rakúskom Laxenburgu. (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

BRATISLAVA - V Európe nie je miesto pre dve kategórie spotrebiteľov, povedal dnes v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) k dvojakej kvalite potravín v Európskej únii (EÚ). Dodal, že tento problém vníma Slovensko aj ako politický, lebo opäť sa Európa rozdeľuje na občanov prvej kategórie a na občanov druhej kategórie.

“Čo bolo však najpodstatnejšie na piatkovom summite Visegrádskej štvorky (V4) v Bratislave na tému Za rovnakú kvalitu produktov pre všetkých, je to, že nadnárodné spoločnosti začínajú samé meniť svoje správanie sa a začínajú používať buď rovnaké recepty, alebo začínajú používať rozdielne obaly, takže spotrebiteľ vie, keď kupuje, že v tomto výrobku je to rozdielne oproti inému výrobku,“ povedal ďalej Fico. Na summite podľa neho tiež jasne zazneli hlasy premiérov, že je to problém relevantný a rozdeľuje EÚ. “Podľa eurokomisárky Věry Jourovej sú tu nové výkladové pravidlá pre existujúce právne predpisy, ktoré umožnia, aby sme lepšie reagovali na prípady, ktoré považujeme za škandalózne. Ak to nebude stačiť, je dohoda, že pôjdeme do novej právnej úpravy v rámci EÚ. A potom je rovnaká metodika, keď budeme porovnávať výrobky na európskej úrovni,“ vysvetlil premiér.

Robert Fico sa v relácii vyjadril aj k téme návrhu štátneho rozpočtu. Uviedol, že rozpočet rešpektuje prísnu finančnú disciplínu. “Pretože, ak sa pozrieme na deficit, plánujeme na rok 2018 historicky najnižší deficit vôbec, a to na úrovni 0,8 percenta. Rovnako nám klesá aj verejný dlh, ten už bude pod päťdesiat percent a ak sa porovnáme s inými krajinami eurozóny, tak sme na tom veľmi dobre z pohľadu verejného dlhu,“ zdôraznil Fico. Dodal, že vláda má jasný plán, pokiaľ ide o vyrovnaný rozpočet. “Minister financií Peter Kažimír garantuje, že v roku 2020 máme vyrovnaný rozpočet, toto je náš plán a my ho aj dodržíme, pretože my, čo povieme, to aj dodržíme,“ povedal v diskusii Robert Fico.

Viac o téme: Robert FicoEurópska úniaKvalita potravín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu