Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pfundtner trvá na založení Múzea zločinov komunizmu: Priorita koaličnej zmluvy

Edita Pfundtner
Edita Pfundtner (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Medzi priority koaličnej zmluvy by sa mohlo dostať aj zriadenie Múzea zločinov komunizmu. Dostať by ho tam chcela poslankyňa Mosta-Híd Edita Pfundtner.

"Zriadenie Múzea zločinov komunizmu by rozhodne malo byť medzi novými prioritami koaličnej zmluvy," vyhlásila s tým, že v najbližšom období je pripravená túto tému konzultovať s koaličnými partnermi. "Verím, že v rámci otvárania koaličnej zmluvy sa nám podarí do priorít dostať založenie takéhoto múzea. Som presvedčená, že sa nám v budúcom roku podarí vytvoriť podmienky na vznik múzea, ktoré už malo byť dávno realitou," uviedla Pfundtner.

Pripomenula, že dodnes nemá Slovensko založené inštitucionalizované múzeum, ktoré by sa venovalo zločinom komunizmu. Pritom pamäť národa podľa poslankyne treba zachovávať. "Je dôležité neustále si pripomínať zlyhania štátu a pohnuté časy totalitných-nedemokratických režimov. Je našou povinnosťou pripomínať si fakty a zverstvá páchané týmito režimami a nesmieme zabudnúť ani na ich obete," zdôraznila.

Krutosť totalitných režimov a potláčanie ľudských práv sa podľa jej slov v poslednom období často spochybňuje. Dodala, že Ústav pamäti národa už dnes výrazným spôsobom prispieva k objasňovaniu zločinov totalitných režimov.

"A preto budem veľmi rada, ak ÚPN prispeje svojou odbornou a vedeckou činnosťou pri budovaní múzea - inštitúcie, ktorá bude ďalším generáciám pripomínať potrebu zachovania výdobytkov demokracie," doplnila poslankyňa, ktorá stiahla svoj podpis z kritizovanej novely o pamäti národa.

Viac o téme: Edita Pfundtner
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu