Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Budúcnosť novej strany je neistá: Nezávislosť a Jednota stále nemá dosť podpisov

Viktor Béreš zo strany Nezávislosť a Jednota
Viktor Béreš zo strany Nezávislosť a Jednota (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vznikajúca strana Nezávislosť a Jednota (NAJ) stále nepožiadala o registráciu. Pôvodne to chcela urobiť začiatkom februára. Viktor Béreš z prípravného výboru teraz hovorí o konci marca.

"Ak pôjde všetko v poriadku, tak koncom marca požiadame o registráciu strany NAJ," uviedol s tým, že nateraz majú vyzbieraných 9000 podpisov. Na registráciu strany ich treba najmenej 10.000. NAJ nechce byť ľavicová ani pravicová, mieni podporovať sociálny štát a poraziť oligarchiu. 

NAJ sa plánuje zapojiť do tohtoročných volieb do vyšších územných celkov (VÚC), hoci kraje plánuje zrušiť. Postaví aj vlastných kandidátov na predsedov krajov. Prvým je Adam Šepetka, ktorý sa mieni o priazeň voličov uchádzať v Košickom kraji. 

V krajoch by budúca strana chcela presadiť viacero zmien. A to najmä, aby sa krajské nemocnice vrátili pod správu štátu, tiež aby zriaďovateľom stredných škôl, učilíšť a gymnázií bol štát. Ten by mal podľa Béreša spravovať aj krajské cesty. NAJ ďalej plánuje kraje zrušiť, keď bude úspešná v parlamentných voľbách.

Nových strán pribúda

Na Slovensku by chceli vzniknúť viaceré nové strany. K tým, čo už dávnejšie oznámili, že začínajú zbierať podpisy na registráciu, pribudla vo februári ďalšia. Volať sa chce CESTA-DROM-ÚT so skratkou CDU. Oznámenia o zbieraní podpisov sú na webstránke ministerstva vnútra.

Už niekoľko týždňov až mesiacov na webe svietia oznámenia od prípravných výborov vznikajúcich strán Nezávislosť a jednota (NAJ), Slovenskí národní patrioti (SNP), Sloboda a priama demokracia, Slovenské hnutie obrody a Cieľ.

Na Slovensku máme podľa ministerstva vnútra zaregistrovaných 153 politických strán a hnutí. Z toho 64 je aktívnych a 89 sa nachádza v likvidácii. Vlani nevznikla žiadna nová politická strana či hnutie, do likvidácie vstúpili dve a dve boli z registra politických strán a hnutí vymazané.

Politické hnutia na Slovensku vznikajú občas aj tak, že si niekto napríklad kúpi už existujúcu stranu a premenuje ju. Pokiaľ strana nevzniká kúpou a premenovaním už existujúcej, jej zakladatelia musia vyzbierať aspoň 10.000 podpisov, odovzdať ich ministerstvu a požiadať o registráciu. Ak splní všetky zákonné podmienky, ministerstvo ju zaregistruje.

Viac o téme: Nezávislosť a Jednota
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu