Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Učitelia kritizujú Sulíka: SaS navrhla absurdný zákon, uškodí školám

Lucia Nicholsonová
Lucia Nicholsonová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenská komora učiteľov (SKU) žiada poslancov za SaS Luciu Duriš Nicholsonovú, Juraja Drobu a Natáliu Blahovú, aby stiahli z rokovania Národnej rady SR novelu zákona o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch. Novela podľa učiteľov vytvára priestor na diskrimináciu a šikanovanie skupiny ľudí jedného povolania.

Podľa návrhu zákona, škola si bude môcť v prípade podozrenia vyžiadať na konkrétneho učiteľa odpis z registra trestov a overiť si, či sa v minulosti nedopustil obzvlášť závažného zločinu, ako napríklad zneužívania detí, znásilnenia a podobne. Odpisy budú v prípade schválenia novely zákona povinne predkladať len záujemcovia o prácu pedagóga pri nástupe do zamestnania. "Škola tak získa istotu, že na pozíciu učiteľa neprijíma človeka, ktorý sa v minulosti dopustil obzvlášť závažného zločinu a bude tak môcť s väčšou istotou chrániť najlepší záujem dieťaťa či žiaka," vysvetlila Ďuriš Nicholsonová. Pôvodne sa v návrhu novely zákona počítalo s tým, že by odpisy museli predložiť aj už zamestnaní učitelia.

"V diskusiách k tejto novele sa stretávame väčšinou s negatívnymi reakciami pedagógov. Je samozrejmé usilovať sa o zaistenie čo najväčšej bezpečnosti zverených detí, zavedením tohto celoplošného opatrenia sa však majú riešiť ojedinelé prípady," uviedol prezident SKU Vladimír Crmoman. Výsledok podľa neho vôbec nemusí byt ten, o ktorý sa pokúšajú poslanci vo svojom zámere. "Pýtame sa, prečo sa nevyžaduje minimálne rovnaké opatrenie pre posudzovanie bezúhonnosti aj od poslancov Národnej rady SR, od poslancov v samosprávach ako aj všetkých zamestnancov štátnej a verejnej správy," dodal.

Riaditeľ školy má podľa Crmomana pri prijímaní nového zamestnanca plnú kompetenciu preveriť jeho bezúhonnosť. Ak sa vyskytne počas zamestnaneckého pomeru problém so zákonom, tiež je o tom riaditeľ školy oboznámený a musí vzniknutú situáciu riešiť v rámci svojich kompetencii. "Retroaktivitu v posudzovaní bezúhonnosti, vyjadrenú v novele, považujeme za nezlučiteľnú s naším právnym poriadkom," dodal Crmoman. SKU zároveň považuje takúto čiastkovú úpravu zákona bez širšej diskusie za unáhlenú a nesystémovú. "Novela vytvára priestor na diskrimináciu a šikanovanie skupiny ľudí jedného povolania. Chráňme deti, ale nezabúdajme na rovnosť práv a povinností," zdôraznil.

Právna norma z dielne SaS, ktorá sa aktuálne nachádza v druhom čítaní, je reakciou na konkrétny prípad, ktorý sa odohral na bratislavskej základnej škole. Tá prijala učiteľa, ktorý spĺňal podmienky a predložil čistý výpis z registra trestov. Až po čase sa ukázalo, že učiteľ bol v minulosti súdne trestaný za zneužívanie malých chlapcov, ale keďže bol jeho zločin rokmi zahladený, vo výpise nebol uvedený.

Viac o téme: SaSLucia NicholsonováSlovenská komora učiteľov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu