Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Prekvapivá výzva pre Slovensko podľa Fica: Málo práce? Naopak! Nedostatok pracovných síl

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

PIEŠŤANY - K najväčším výzvam, pred ktorými bude Slovensko stáť v roku 2017, bude patriť podľa premiéra Roberta Fica riešenie nedostatku pracovných síl. „Ešte pred tromi, štyrmi rokmi sme kričali, že nezamestnanosť je najväčší problém, ale dnes firmy doslova kričia a dožadujú sa nových pracovných síl. Je veľký tlak na vládu, aby odsúhlasovala dovoz pracovnej sily zo zahraničia. S tým my príliš nesúhlasíme,“ uviedol Fico pri minulotýždňovej predvianočnej návšteve hasičskej stanice v Piešťanoch.

Slovensko by podľa jeho slov malo v prvom rade využiť potenciál, ktorý je medzi nezamestnanými, aj keď v ich štruktúre je veľa ľudí, ktorí nemajú dokončené ani základné vzdelanie. „Hovorím napríklad o Rómoch. Toto bude pravdepodobne veľká výzva, aby sme nebrzdili ekonomiku, ktorá šliape výborne,“ skonštatoval premiér.

Druhou veľkou výzvou, ktorú prinesie rok 2017, bude podľa premiéra situácia v Európe. „Čo bude, panebože, s Európskou úniou? Pretože ak dobrodruhovia ako David Cameron budú vymýšľať podobné nezmyselné referendá, tak bude Európska únia pod obrovským tlakom. A to by bol obrovský problém pre všetkých, aj pre nás, keby sa táto inštitúcia ešte viac rozkolísala,“ myslí si Fico.

Pri neistej situácii v Európe je podľa premiéra veľmi dôležité udržať na Slovensku stabilnú vládu. „Prežijú len krajiny, ktoré budú vnútorne politicky veľmi silné. Verím, že je priestor naďalej na to, aby vláda stabilne pokračovala ďalej. Nevidím dôvod, aby sme mali byť nervózni na Slovensku z hľadiska ekonomiky, nezamestnanosti či inflácie, pretože všetky tieto ukazovatele vyzerajú na rok 2017 vynikajúco,“ dodal Fico.

Viac o téme: Robert Fico
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu