Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Dankovi došla trpezlivosť s Matovičom: Stíhanie za hanobenie národa, šéf OĽaNO reaguje!

Igor Matovič. Zobraziť galériu (2)
Igor Matovič. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predseda parlamentu Andrej Danko podáva podnet na poslancov NR SR za ich nemiestne výroky, ktorými sa vysmievajú zo židovského národa. Ako povedal Danko dnes na tlačovej besede, vyvinie kroky, aby nedochádzalo k hanobeniu rasy a národa v NR SR. Jeho terčom sa stal najmä Igor Matovič, s ktorým má mizerné vzťahy.

Podnet na začatie konania podáva Danko proti lídrovi hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igorovi Matovičovi. „Máme tu stranu, ktorá má štyroch členov a neštíti sa čohokoľvek. Je nemiestne a nepredstaviteľné, aby si poslanec dovolil nemiestne žarty. Verejne vyzývam Matoviča, aby sa verejne ospravedlnil obetiam holocaustu a príslušníkom židovského národa. Takéto perverzné vtipy nesmú zaznieť,“ vyhlásil Danko, ktorého pobúrilo to, že Matovič počas rozpravy o rokovacom poriadku prirovnal život Židov v koncentračnom tábore k poslancom NR SR.

Matovič v rozprave povedal: „Je to to isté, ako keby si v koncentračnom tábore povedali, že si zahrajú futbalový zápas Židia a dozorcovia. A zrazu tí dozorcovia povedia, že my sme dozorcovia, tak náš šéf koncentráku bude rozhodcom... Je to presne taká istá zvrátenosť. My ako opoziční poslanci alebo ako opozícia ťaháme v tomto mieste za kratší povraz. Tak ako Židia v koncentráku,“ povedal v prejave Matovič. Danko povedal, že v súvislosti s týmto výrokom vyjadrila „židovská obec“ znepokojenie. 

Zároveň Danko upozornil aj na výroky poslancov Ľudovej strany Naše Slovensko, ktorí v rokovacej sále parlamentu hovorili o tom, že v Izraeli vládne apartheid. Má ísť o troch poslancov NR SR. Danko vedel menovať poslanca Milana Mazureka a poslankyňu Natáliu Grausovú. V prípade disciplinárneho postihu môžu poslanci dostať pokutu 1 000 eur. 

Danko tiež avizoval, že sa bude snažiť s koaličnými partnermi presadiť, aby poslanci neboli nepostihnuteľní za svoje výroky prednesené v NR SR. Podľa neho by poslanecká imunita nemala platiť na výroky, ktoré budú trestné z pohľadu poškodzovania ľudských práv a slobôd. „Pre poslanca by malo byť trestné, aj keď si dovolí hanobiť rasu či národ,“ konštatoval.

Matovič sa ohradzuje proti falošnej interpretácii slov o Židoch

Líder OĽaNO Igor Matovič sa dôrazne ohradzuje proti falošnej interpretácii jeho výrokov, podľa ktorej si robil vtipy zo Židov a ich utrpenia v koncentračných táboroch. Zároveň podáva trestné oznámenie na predsedu parlamentu Andreja Danka za spáchanie trestného činu krivého obvinenia. Ako uviedol v reakcii na začatie disciplinárneho konania proti nemu, jeho výrok prednesený v NR SR bol klasickou slovnou metaforou, ktorá ani náznakom nehanobila Židov, ani nezľahčovala ich utrpenie, práve naopak. „Metaforou som chcel poukázať na totalitný prístup Andreja Danka voči opozičnej menšine v národnej rade,“ zdôraznil.

Matovič v rozprave k novele rokovacieho poriadku v parlamente povedal: "Je to to isté, ako keby si v koncentračnom tábore povedali, že si zahrajú futbalový zápas Židia a dozorcovia. A zrazu tí dozorcovia povedia, že my sme dozorcovia, tak náš šéf koncentráku bude rozhodcom... Je to presne taká istá zvrátenosť. My ako opoziční poslanci alebo ako opozícia ťaháme v tomto mieste za kratší povraz. Tak ako Židia v koncentráku. Prepáčte mi to prirovnanie, ale asi inak to nepochopíte. Tak ako Židia v koncentráku mali možno jediné právo dýchať vzduch, tak my ako opozícia máme jediné právo v tomto parlamente hovoriť. O ničom inom nerozhodujeme. Toto jediné právo nám idete zobrať". 

Matovič dnes zdôraznil, že dlhodobo a opakovane verejne odsudzuje spochybňovanie holokaustu poslancami Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽS NS). Od predsedu parlamentu Andreja Danka to nezaregistroval ani raz. „To však nebránilo Andrejovi Dankovi ma verejne krivo obviniť zo spáchania trestného činu hanobenia národa,“ uviedol s tým, že Dankovi osem mesiacov neprekážalo, že sa na pôde NR SR poslancami ĽS NS spochybňoval holokaust, urážali sa Rómovia a moslimovia. Dnešná reakcia Danka je podľa Matoviča len snaha o jeho diskreditáciu za každú cenu. „Aj komunistickí normalizátori si rovnako ako Andrej Danko mysleli, že keď majú funkciu, stávajú sa majiteľmi pravdy. Neváhali, rovnako ako Danko, krivo obviniť svojich názorových oponentov, prenasledovať ich a ničiť životy ich rodín,“ zdôraznil Matovič. 

Predseda OĽaNO pripomenul, že Andrej Danko dlhodobo robil pobočníka človeku, ktorý opakovane urážal Maďarov, Rómov či Židov. „Nikdy sa voči tomu neohradil, len využíval výhody, ktoré mu spojenectvo s Jánom Slotom prinášalo. Najmä mnohomiliónový majetkový prospech z privatizácie a pochybných štátnych zákaziek,“ konštatoval. Podľa neho je veľkým nešťastím, že Slovensko má za druhého najvyššieho ústavného činiteľa zakomplexovaného klamára s diktátorskými sklonmi. „Klamára, schopného prekrútiť akýkoľvek výrok, len aby mal z toho osobný prospech,“ dodal Matovič. 

Predseda parlamentu Andrej Danko podáva podnet na poslancov NR SR za ich nemiestne výroky, ktorými sa vysmievajú zo židovského národa. Ako povedal Danko dnes na tlačovej besede, vyvinie kroky, aby nedochádzalo k hanobeniu rasy a národa v NR SR.

Nevidím dôvod, aby Danko podával podnet za nemiestne výroky, tvrdí Kotleba

Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) odkryl karty, koho je nominantom. Povedal to dnes novinárom poslanec NR SR Marian Kotleba (Ľudová strana Naše Slovensko), ktorý nevidí dôvod na to, aby Danko podával podnet na poslancov NR SR. Predseda parlamentu dnes avizoval, že podnet podá za ich nemiestne výroky, ktorými sa vysmievajú zo židovského národa. Ako povedal Danko dnes na tlačovej besede, vyvinie kroky, aby nedochádzalo k hanobeniu rasy a národa v NR SR. "Ja si myslím, že sa nestalo nič iné, len to, že Danko konečne odkryl karty, koho je nominantom. Myslím, že v histórii slovenského parlamentu tu boli aj iné prejavy, ktoré nikto neriešil," povedal Kotleba.

Danko dnes na tlačovej besede upozornil na výroky poslancov ĽSNS, ktorí v rokovacej sále parlamentu hovorili o tom, že v Izraeli vládne apartheid. Má ísť o troch poslancov NR SR. Danko vedel menovať poslanca Milana Mazureka a poslankyňu Natáliu Grausovú. V prípade disciplinárneho postihu môžu poslanci dostať pokutu 1 000 eur. 

Podnet na začatie konania podáva Danko aj proti lídrovi hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igorovi Matovičovi. „Máme tu stranu, ktorá má štyroch členov a neštíti sa čohokoľvek. Je nemiestne a nepredstaviteľné, aby si poslanec dovolil nemiestne žarty. Verejne vyzývam Matoviča, aby sa verejne ospravedlnil obetiam holokaustu a príslušníkom židovského národa. Takéto perverzné vtipy nesmú zaznieť,“ vyhlásil Danko, ktorého pobúrilo to, že Matovič počas rozpravy o rokovacom poriadku prirovnal život Židov v koncentračnom tábore k poslancom NR SR. 

Most-Híd: Matovičovo vyjadrenie nemá v tejto krajine miesto

Výroky poslancov jednej opozičnej strany podnecujúce nenávisť a neznášanlivosť voči konkrétnej skupine ľudí, či zneužitie najväčšej tragédie 20. storočia na porovnanie neporovnateľného nemajú mať miesto v krajine rešpektujúcej základné ľudské práva a slobody. V stanovisku, ktoré poskytla tlačová tajomníčka strany Most-Híd Františka Dušíková, to uviedol predseda strany Béla Bugár. Reagoval tak na vyjadrenie predsedu hnutia OĽaNO-NOVA Igora Matoviča.

Podľa Bugára je dôležité hľadať nástroje na to, aby takéto výroky znevažujúce celé skupiny ľudí v Národnej rade (NR) SR boli postihnuteľné a aby sa viac neopakovali. "Je to zodpovednosť nás všetkých poslancov a politikov bez ohľadu na to, či sme súčasťou koalície alebo opozície," dodal s tým, že sa ukazuje, že šírenie nenávisti nie je doménou len jednej extrémistickej strany, ale aj iných opozičných poslancov. 

 

Viac o téme: Igor MatovičSNSAndrej DankoĽSNSOĽaNO-NOVA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu