Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Dankovi dali v Arménsku vysoké štátne vyznamenanie: Boli si uctiť pamiatku arménskej genocídy

Andrej Danko
Andrej Danko (Zdroj: SITA)

JEREVAN - Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) dostal na prvom oficiálnom stretnutí na pôde arménskeho Národného zhromaždenia od predsedu arménskeho parlamentu Galusta Sahakjana vysoké štátne vyznamenanie. Danko a jeho delegácia si zároveň dnes v Jerevane uctili pamiatku obetí arménskej genocídy.

Podľa Sahakjana v posledných rokoch chýbala spolupráca arménskeho i slovenského parlamentu. „Oceňujem, že vôbec prvýkrát prišla delegácia slovenského parlamentu na našu pôdu," uviedol Sahakjan s tým, že si taktiež váži uznanie arménskej genocídy Národnou radou SR. „Veľa pre nás tento postoj znamená," podotkol.

Danko vyslovil Sahakjanovi sústrasť v súvislosti s arménskou genocídou, ktorou sa označuje hromadné vyvraždenie 1,5 milióna Arménov jednotkami osmanských Turkov v rokoch 1915-16. Proti termínu genocída Turecko rozhodne namieta a aj uvedený počet obetí pokladá za prehnaný. Danko položil k Pamätníku obetí arménskej genocídy kvety. Navštívil aj Múzeum arménskej genocídy.

"Keď vidíte to množstvo bolesti a krutosti, tak nikto na Slovensku sa nezamyslí, či ju (genocídu) treba, alebo netreba uznávať," povedal Danko, podľa ktorého treba odsúdiť akúkoľvek genocídu, či už sa diala v Afrike, počas druhej svetovej vojny, alebo v Arménsku. Pripomenul, že NRSR v roku 2004 prijala uznesenie, ktorým uznala genocídu Arménov z roku 1915, pri ktorej zahynuli státisíce Arménov žijúcich v Osmanskej ríši. Tento čin označil parlament za zločin proti ľudskosti.

Viac o téme: VyznamenanieAndrej Danko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu