Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Parlament neschválil viaceré návrhy zákonov: Kotleba odišiel s dlhým nosom

Marian Kotleba
Marian Kotleba (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

BRATISLAVA – Návrh zákona o verejnom obstarávaní z dielne poslancov NR SR za SaS Eugena Jurzycu, Petra Osuského a Jany Cigánikovej neprešiel do druhého čítania. Bol to posledný návrh zákona, ktorým sa poslanci zaoberali na deviatej schôdzi parlamentu.

Cieľom predkladanej novely zákona o verejnom obstarávaní bolo zabezpečiť to, aby počas vyhlásenia verejného obstarávania a pred termínom vyhodnocovania ponúk boli účastníkom verejného obstarávania aj verejnosti dostupné údaje o cenovej úrovni obstarávaných výrobkov alebo služieb na dostupnom trhu. Toto cenové porovnávanie v záujme nezávislosti a objektivity by vykonával Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) po oznámení zadávateľa verejného obstarávania o verejnom obstarávaní, ak by hodnota zákazky prekročila 100 000 eur.

Dôležitou navrhovanou zmenou bola tiež úprava zadania zákazky vo veci opisu jej predmetu, ktorá by mala za cieľ znemožniť ustanovenie takých kritérií, podmienok či iných požiadaviek, ktoré vopred pre svoju neobvyklú konkrétnosť, špecifickosť, ktorá však nemá významný vplyv na naplnenie účelu zákazky, znemožňujú účasť väčšine potenciálnych účastníkov. 

Odhlasovaním tohto bodu programu ukončili poslanci desiaty deň deviatej schôdze NR SR. V piatok ráno o deviatej hodine poslanci pokračujú schôdzu posledným bodom programu, a to odvolávaním predsedu vlády Roberta Fica. 

Za návrhom vysloviť nedôveru premiérovi je skupina opozičných poslancov zo SaS a OĽaNO-NOVA. Dôvodom je podľa nich to, že predseda vlády obhajuje ministra vnútra Roberta Kaliňáka, ktorý údajne obchodoval s podnikateľom Ladislavom Bašternákom. Bašternák je známy z kauzy nadmerných odpočtov DPH pri bytovom komplexe Five Star Residence. Predseda parlamentu Andrej Danko odvolávanie v júli presunul na september. Nepáčilo sa mu totiž oblečenie Igora Matoviča (OĽaNO), v ktorom prišiel do rokovacej sály, ani billboard, ktorý v sále rozprestrel.

Kotleba tiež odišiel s dlhým nosom

Trojicu opozičných návrhov zákonov z dielne ĽSNS poslanci dnes v parlamente nepodporili. Dva návrhy novely Ústavy Slovenskej republiky a návrh zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov Slovenskej republiky nenašli v pléne podporu.

Ochrana slovenských lesov a vyťaženého dreva by mala byť zakotvená v Ústave SR. Myslia si to navrhovatelia novely Ústavy Slovenskej republiky, poslanci NR SR za stranu Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko Marian Kotleba, Ján Mora, Milan Uhrík, Rastislav Schlosár a Martin Beluský, ktorí predložili návrh novely v pléne. Ich návrh však poslanci NR SR neposunuli do druhého čítania.

Kotlebovci slovenské drevo považujú za „strategickú surovinu národného významu, ktorá si zasluhuje ústavnú ochranu“. „Podľa štatistík zo Zväzu spracovateľov dreva sa zo Slovenska vyváža až 50 percent vyťaženého dreva. Do týchto štatistík však nie je zarátané nelegálne vyťažené a vyvezené drevo, ktoré pochádza väčšinou od súkromných vlastníkov lesov a z urbáru,“ argumentovali poslanci s tým, že takto vyťažené drevo sa vyváža väčšinou v noci na preťažených kamiónoch. Nazdávajú sa, že takýto zákon by pomohol obmedziť vývoz slovenského dreva do zahraničia. 

Poslancom neprešlo ani zníženie počtu poslancov zo 150 na 100. To by podľa nich znamenalo zefektívnenie práce Národnej rady SR ako aj zníženie zaťaženia štátneho rozpočtu, z ktorého sú poslanci platení. Pre takúto zmenu však museli poslanci prerokovať návrh zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov Slovenskej republiky aj novelu Ústavného zákona. Ani jedna novela neprešla do druhého čítania. 

V minulosti už s takýmto návrhom prišiel Jirko Malchárek z ANO a v roku 2009 Richard Sulík ako líder mimoparlamentnej strany SaS. Neskôr sa premiér Robert Fico (Smer-SD) vyjadril, že si vie zníženie počtu poslancov predstaviť.

Viac o téme: Peter OsuskýMarian Kotleba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu