Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Parlament čakajú rokovania o zmenách: Jazda pod vplyvom či odbočovanie na červenú

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Jazdiť na bicykli v zastavanom území obce alebo na cestičke pre cyklistov s malým množstvom alkoholu v krvi poslanci NR SR za Most-Híd Tibor Bastrnák a Gábor Gál vnímajú ako neškodné. Preto na septembrovej schôdzi parlamentu poslanci NR SR prerokujú ich návrh novely zákona o priestupkoch.

"Návrh zákona má za cieľ zmeniť právnym poriadkom ustanovenú nulovú toleranciu alkoholu v cestnej premávke pre cyklistov, ktorí jazdia v zastavenom území obce alebo na cestičke pre cyklistov. Návrh by zavádzal zákonom taxatívne stanovenú mieru povolenia jazdiť na bicykli s takým množstvom alkoholu v krvi, aby nedošlo k zvýšeniu ohrozenia života či zdravia seba alebo spoluobčanov," vysvetľujú poslanci s tým, že pojem „pod vplyvom alkoholu“ nepoužili, lebo sú presvedčení o tom, že nimi určený limit alkoholu v organizme človeka ešte nespôsobuje to, aby dotyčná osoba bola pod jeho vplyvom. Podľa nich také množstvo alkoholu takmer neovplyvní psychické, senzorické a motorické funkcie u cyklistu, čiže nebude to mať vplyv na bezpečnosť cestnej premávky.

Gál a Bastrnák majú podporu aj u odbornej verejnosti. "Zo súdnolekárskeho hľadiska je nulová tolerancia alkoholu v organizme problematická, lebo predpokladá, že osoba, ktorá nepožila alkoholické nápoje, má vo svojej krvi, resp. v dychu, nulovú koncentráciu etanolu. Uvedený predpoklad je však zo súdno-lekárskeho hľadiska nepravdivý," dopĺňajú s tým, že etanol je prirodzenou súčasťou ľudského metabolizmu.

Cyklistika je podľa nich takým fenoménom ľudstva, ktorý musí byť podporovaný nielen budovaním cyklotrás. "Povolená hranica alkoholu v organizme pri jazde na bicykli na jeho atraktivite určite len pridá," nazdávajú sa poslanci. Dodávajú aj to, že určitá pozitívna hodnota koncentrácie alkoholu v ľudskom organizme účastníka cestnej premávky je tolerovaná vo väčšine členských štátov Európskej únie. 

Poslanci navrhujú, aby vodiči mohli odbočiť doprava na červenú

Možnosť odbočiť doprava na červenú, minimálna vzdialenosť 1,5 metra pri predbiehaní motocyklistov či cyklistov alebo zákaz vydania rovnakého evidenčného čísla, ako malo ukradnuté vozidlo. Aj tieto zmeny navrhujú poslanci Miroslav Ivan, Juraj Droba a Vladimír Sloboda (všetci SaS) v novele zákona o cestnej premávke. Národná rada (NR) SR by sa ich návrhom mala zaoberať už na septembrovej schôdzi.

Pre zvýšenie plynulosti cestnej premávky skupina poslancov navrhuje možnosť, aby vodiči na svetelnej križovatke mohli odbočiť doprava aj na červené svetlo. "Podľa súčasného právneho stavu nemožno pokračovať ďalej v jazde, avšak predložený návrh umožní vodičom odbočujúcim vpravo, aby pokračovali, pokiaľ svojou jazdou neobmedzia alebo neohrozia ďalších účastníkov cestnej premávky," konštatujú okrem iného poslanci v dôvodovej správe k návrhu novely.

Medzi najviac zraniteľných účastníkov cestnej premávky patria motocyklisti a cyklisti. Pri ich predchádzaní vznikajú kolízne situácie, často s tragickým koncom. "Preto navrhujeme do zákona ustanoviť minimálnu prípustnú vzdialenosť, ktorú je vodič povinný dodržať pri predchádzaní motocyklistov či cyklistov a to 1,5 metra," uvádzajú poslanci.

Zákonodarcovia ďalej navrhujú aj zmenu v prípade ukradnutia vozidla spolu s evidenčným číslom. Žiadajú, aby takéto evidenčné číslo už nikdy v budúcnosti novému držiteľovi vozidla nepridelili. Poslanci prichádzajú so zmenou aj na základe upozornenia vlastníka vozidla, ktorému bolo takéto evidenčné číslo pridelené a ktorý bol z tohto dôvodu v zahraničí zadržaný ako podozrivý z odcudzenia vozidla. "Predloženým návrhom takúto možnosť vylučujeme," uzatvára skupina poslancov.
 

Viac o téme: ZmenyParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu