Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zbraň zo Slovenska v rukách šialenca z Mníchova: Kaliňákov rezort obvinil sulíkovcov!

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Nemecká strana zatiaľ neposlala slovenským orgánom oficiálnu žiadosť o preverenie zbrane, ktorou mal podľa medializovaných informácií 18-ročný mladík nemecko-iránskeho pôvodu zastreliť v piatok (22.7.) v nemeckom Mníchove deväť ľudí.

Slovensko si však prostredníctvom medzinárodnej policajnej spolupráce vyžiadalo z vlastnej iniciatívy informácie o zbrani. Uviedol to riaditeľ Tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra Ivan Netík.

"Zatiaľ sme odpoveď od partnerských organizácií nedostali. Ministerstvo vnútra (MV) SR v tomto smere podniklo patričné opatrenia ešte minulý rok, kedy zakázalo predaj expanzných zbraní cez internet a podriadilo ich nákup zaregistrovaniu a evidencii na polícii. Predaj našich zbraní cez internet a do zahraničia sa tak minimalizoval. Okrem toho nová legislatíva sprísnila aj spôsob, ako sa strelná zbraň deaktivuje na expanznú, takže jej spätná aktivácia je dnes zložitejšia," uviedol Netík.

Celý problém s expanznými zbraňami nastal podľa MV SR počas vlády Ivety Radičovej, keď v roku 2011 poslanecký návrh SaS zmenil zákon o strelných zbraniach a výrazne zliberalizoval predaj expanzných zbraní cez internet bez akejkoľvek kontroly.

"Dnes v podstate nevieme odhadnúť, koľko expanzných zbraní zo Slovenska bolo takto predaných bez akejkoľvek registrácie. Takže zbrane so slovenským pôvodom predané pred rokom 2015 sa môžu stále na trhu objaviť. Faktom je, že samotný predaj expanznej zbrane nie je trestným činom, trestným činom je až jej následná aktivácia," dodal Netík.

Strana SaS vo svojej reakcii uviedla, že prerobenie expanznej zbrane na riadnu strelnú zbraň je protizákonné. "Ak minister vnútra Robert Kaliňák naznačuje, že za teroristickými útokmi je liberalizácia obchodovania so zbraňami kategórie D na Slovensku, tak hrubo zavádza. Rovnako musíme pripomenúť, že aj vývoz zbraní kategórie D, do ktorej patria okrem rekvizít a historických zbraní aj expanzné zbrane, podlieha prísnej policajnej evidencii," uviedla hovorkyňa strany Katarína Svrčeková. Liberáli sú podľa vlastných slov pripravení o legislatíve upravujúcej držbu zbraní súkromnými osobami diskutovať.

Streľba v areáli mníchovského obchodného strediska Olympia sa skončila smrťou desiatich ľudí vrátane útočníka, ktorý spáchal samovraždu a jeho telo našli približne kilometer od miesta činu. Medzi obeťami nie sú Slováci.

Viac o téme: MasakerRobert KaliňákSaSMníchov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu