Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Opozícia dáva Ficovi ultimátum: Ak neodvolá do piatku Kaliňáka, potom to zoberú do vlastných rúk

Sulíka neprekvapuje, že Smer bude chrániť Kaliňáka, je však prekvapený, že bobríka mlčania držia koaliční partneri.
Sulíka neprekvapuje, že Smer bude chrániť Kaliňáka, je však prekvapený, že bobríka mlčania držia koaliční partneri. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Ak premiér Robert Fico neodvolá do piatka ministra vnútra Roberta Kaliňáka, opozičné strany SaS a OĽaNO zorganizujú pod oknami bytového komplexu Bonaparte, kde predseda vlády býva, verejný protest.

Zároveň podajú žiadosť na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu, na ktorej sa po týždni opäť pokúsia odvolať Kaliňáka z funkcie. Ako povedal dnes na tlačovej besede šéf SaS Richard Sulík, z vyjadrení Kaliňáka sme sa dozvedeli, že Kaliňák bol obchodným partnerom Ladislava Bašternáka a potvrdil tým prepojenie na neho, ktoré doteraz zatĺkal.

Sulíka neprekvapuje, že Smer bude chrániť Kaliňáka, je však prekvapený, že bobríka mlčania držia koaliční partneri. Pripomenul pritom predvolebné heslo Mosta-Híd, ktorý presviedčal, že charakter rozhoduje. „Ale najviac ma prekvapuje SNS, keď Andrej Danko chcel vniesť do politiky slušnosť. Teraz vyslovujú dôveru namočenému ministrovi,“ zdôraznil. 

Podľa Sulíka je tiež neobvyklé, aby podriadený vyšetroval svojho nadriadeného. „Nie je totiž obvyklé, že prokurátor špeciálnej prokuratúry vydá pokyn šéfovi NaKA, ktorý je priamo podriadený ministrovi vnútra, aby vyšetroval možné trestné činy spáchané ministrom. Šéf NaKA, ktorý je priamo podriadený Kaliňákovi, má vyšetrovať Kaliňáka. Neviem si predstaviť väčší konflikt záujmov. Takto by to nemalo byť. To môžeme požiadať Kaliňáka, aby sa vyšetril sám,“ vyhlásil Sulík. 

Dôvodom na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu podľa lídra OĽaNO Igora Matoviča je, že chcú dať šancu zvyšku koaličných poslancov na zmenu rozhodnutia po víkendovom zverejnení nových skutočností. „Bez toho, aby niekto urobil vlastenecký čin a odkryl, že ministri brali peniaze z firmy daňového podvodníka, by sme sa o tom nedozvedeli,“ povedal s tým, že bez toho by sme sa ani dnes nedozvedeli, že Kaliňák bol s Ladislavom Bašternákom v čulom obchodnom styku. Zároveň dodal, že v dnešnom Kaliňákovom vystúpení zaznamenali desať klamstiev, o ktorých budú informovať v utorok. 

Opozícia počas víkendu zverejnila materiály, podľa ktorých bol Ján Počiatek v rokoch 2008 a 2009 tretinovým akcionárom vo firme Ladislava Bašternáka B.A. Haus. Podľa poslankyne NR SR Veroniky Remišovej (OĽaNO-NOVA) bolo práve toto dôvodom, prečo exminister dopravy a financií odišiel z politiky a vzdal sa mandátu. Národná kriminálna agentúra zadržala v piatok 10. júna popoludní asistenta poslanca SaS Jozefa Rajtára Filipa Rybaniča, ktorý pracuje v Tatra banke. Stalo sa to po tom, čo zaznamenali, že si pozrel účty Roberta Kaliňáka a Jána Počiatka. 

Minister vnútra Robert Kaliňák kúpil v októbri 2013 16- percentný podiel v spoločnosti B.A. Haus od podnikateľa Ladislava Bašternáka, ktorý je známy z kauzy nadmerných odpočtov DPH. Kaliňák to povedal dnes na tlačovej besede s tým, že firma B.A. Haus vlastní dva byty v objekte, kde býva a kúpou mohol získať kontrolu nad bytmi v susedstve. Na kúpu podielu v B.A. Haus si Kaliňák zobral úver od Tatra banky vo výške 500 tisíc eur, za 16-percentný podiel zaplatil 430 tisíc eur. 

Viac o téme: Robert FicoRobert KaliňákSaSOĽaNOBonaparte
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu