Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Identita slovenského Snowdena odhalená: FOTO mladíka, ktorý videl účet Kaliňáka a Počiatka

Identita slovenského Snowdena odhalená Zobraziť galériu (3)
Identita slovenského Snowdena odhalená (Zdroj: SITA, fakt24.sk, Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Toto je muž, ktorý v posledných dňoch spoločne s Robertom Kaliňákom a Ladislavom Bašternákom patrí medzi najdiskutovanejšie osoby na Slovensku. Ako nakoniec skončí Filip Rybanič (24), mladík, ktorý poukázal na pohyby na účtoch Roberta Kaliňáka a Jána Počiatka?

Asistent poslanca Jozefa Rajtára (SaS), ktorý zároveň pracuje od roku marca 2013 v Tatrabanke, porušil zákon bankového tajomstva pri zisťovaní, že práve týmto dvom známym tváram Smeru na účet putovali peniaze podnikateľa Ladislava Bašternáka. Národná kriminálna agentúra (NAKA) ho následne v piatok predpoludním zatkla, aby ho v sobotu ráno prepustila.

Rybanič videl ako ministrovi vnútra Kaliňákovi prišli v roku 2014 na účet dve platby v hodnote 260 tisíc eur od spoločnosti B.A. Haus, v ktorej bol do októbra 2013 konateľom podnikateľ Ladislav Bašternák.

Filip Rybanič
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: fakt24.sk)

Mladíkovi teraz hrozí niekoľko rokov (maximálne 3) v base. Sloboda a Solidarita označila jeho čin za akt vlastenectva. Ako asistent poslanca Rajtára berie 2077 eur mesačne.

Kauza Bašternák

Opozícia počas víkendu zverejnila materiály, podľa ktorých bol Ján Počiatek v rokoch 2008 a 2009 tretinovým akcionárom vo firme Ladislava Bašternáka B.A. Haus. Podľa Remišovej bolo práve toto dôvodom, prečo exminister dopravy a financií odišiel z politiky a vzdal sa mandátu. Národná kriminálna agentúra zadržala v piatok 10. júna popoludní asistenta poslanca za SaS Jozefa Rajtára Filipa Rybaniča, ktorý pracuje v Tatra banke.

Ladislav Bašternák
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Stalo sa to po tom, čo zaznamenali, že si pozrel účty Roberta Kaliňáka a Jána Počiatka. Informoval o tom Denník N na svojej internetovej stránke. Rybaniča prepustili zo zaistenia v sobotu nadránom a urobili mu domovú prehliadku.

Denník N zároveň dostal údaje o oboch účtoch. V čase policajného vyšetrovania Bašternákových vratiek DPH ho vo funkcii konateľa vystriedal Marek Turčan. Ten kedysi pracoval s Kaliňákom v advokátskej kancelárii a stále podniká s Bašternákom.

Kaliňák dostal spolu 260-tisíc eur ako splátku pôžičky. Poslednú platbu dostal 2. mája tento rok. Z údajov, ktoré má Denník N k dispozícii, vyplýva, že podobné prevody mal v minulosti aj exminister financií a dopravy Ján Počiatek. Peniaze mu chodili na účet v čase, keď bol vo firme Bašternák.

Viac o téme: Kauza BašternákFilip Rybanič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu